Заразата се връща в Южна Корея

Затвориха над 2100 нощни клубове, заведения, барове и ресторанти, след като от един от тях избухна ново огнище на инфекцията

Заразата се връща в Южна Корея | StandartNews.com

Южна Корея затвори над 2100 нощни клубове, заведения, барове и ресторанти, след като от един от тях избухна ново огнище на коронавирусната инфекция. Заведенията бяха отворени миналия уикенд като стъпка в разхлабването на мерките за борба с коронавируса, предаде Дейли мейл. Забраните за посещение на заведенията ще останат в сила докато властите се уверят, че рисковете от инфекция са видимо намалени.

Дни наред властите в страната призоваваха заведенията за развлечение в цялата страна да затворят или да приложат по друг начин санитарни мерки, включително такива за дистанциране, проверка на температурата, водене на списъци с клиенти и изискване от служителите да носят маски.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Южна Корея съобщиха, че в рамките на денонощието са били регистрирани 18 нови случая на коронавирус, всички освен един, свързани с 29-годишен мъж, посетил три клуба в Сеулския квартал Itaewon миналата събота. Той е дал положителна проба за вируса. В следващите часове са потвърдени още 16 случая само в Сеул. Така общият брой на заразените, свързани с посещение в клубове, стана 40 – 27 в Сеул, 12 в съседните Инчхон и Кьонги и един в южния пристанищен град Бусан.

Властите се притесняват, че заразените в клуба вече са разнесли инфекцията по домовете си. Здравните работници работят усърдно, за да проследят контактите на клубните посетители, като се издирват около 1940 души, които са били посочени като посетители на трите клуба и в други заведения наблизо, но досега са успели да открият само 637 от тях.

Южна Корея потвърди поне 10 840 заразени с коронавирус, включително 256 смъртни случая. Ниският брой на заразените през предходните седмици позволи мерките за социално дистанциране да бъдат облекчени, а учебните заведения да отворят врати.

В средата на април Южна Корея бе сред примерите за справяне с епидемията и бе широко похвалена за масовите тестове и своята стратегия за проследяване на контакти, на която други страни се стремяха да подражават.

От 30 април насам не бе отчетен нито един нов случай на коронавирус в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай