Заплетена ситуация за шеф на ООН

Заплетена ситуация за шеф на ООН | StandartNews.com

Заплетена ситуация в ООН се очерта след четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност за нов генерален секрерат на организацията. Българският кандидат за поста Ирина Бокова остана на пета позиция в петък, след поредния вот за фаворит на 15-те членки. „Абсолютният минимум, от който се нуждае всеки кандидат, са 9 "за" и нито един глас "против" с право на вето и който по някакъв начин не е покрил това изискване, няма да спечели", коментира британският постоянен представител в организация Матю Райтрофт, цитиран от Ройтерс.

След последния вот Бокова остана със 7 гласа „за", 5 „не" и 3 „без мнение". Шансовете на Ирина Бокова – официалният кандидат на България за генерален секретар на ООН, изглеждат изчерпани, коментира „Дневник".

"Българското правителство ще вземе в най-скоро време решение да подкрепи нова кандидатура за генерален секретар на ООН. Тази кандидатура е приветствана и се ползва с официалната подкрепа на редица държави членки и на източноевропейската група в ООН", съобщиха вчера за "Стандарт" правителствени източници.

Междувременно името на вицепрезидента на ЕК Кристалина Георгиева отново се спомена за първия пост в ООН. Сайтът „КлубZ" съобщи, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българския еврокомисар за генерален секретар на ООН. Изданието се позова на публикация на шефа на бюрото на телевизия „Ал-Арабия" към Обединените нации - Талап Ал-Хадж, който написа в социалната мрежа - „Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа". Хърватия се управлява от либерално правителство, ав Латвия на власт са зелените, това означава подкрепа от различни цветове, обясниха по-късно дипломати.

Правителството смята да номинира Кристалина Георгиева, съобщи агенция Блиц. Това ще се случи на предстоящото заседание на кабинета във вторник, написа „КлубZ" . Сайтът допълни, че премиерът Бойко Борисов е разговарял в петък вечер с германския канцлер Ангела Меркел и е получил уверението, че Берлин ще застане зад Георгиева. „ЕНП държи десен политик да оглави ООН, а не левият бивш португалски премиер Антониу Гутериш (за момента първи в гласуванията – б.р.), съобщи и „24 часа". И добави, че българското правителство е било информирано, че ЕНП държи на десен политик и вижда в лицето на Кристалина Георгиева подходящ за целта кандидат.

„Еврокомисарят Кристалина Георгиева е запозната с твърденията в медиите, но няма коментар", съобщиха специално за „Стандарт" от администрацията на вицепрезидента на ЕК.

Петото неформално гласуване е на 26 септември, а през октомври Съветът за сигурност трябва да избере кого предлага на Общото събрание на ООН за одобрение. Петте постоянни страни членки с право на вето са САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Досега никъде не е коментирано с факти коя държава от Съвета зад кого стои или кого не приема.
Над прага, посочен от Райкрофт, засега остават само трима и то с известна уговорка – не се знае дали сред гласовете "против" има член на Съвета за сигурност с право на вето.

Португалецът Антонио Гутериш остана №1 с 12 "за", 2 "против" и 1 "без мнение". Това е малко по-добър резултат за бившия премиер и ръководител на Върховния комисариат на ООН за бежанците спрямо предишния вот, когато получи 11-3-1. Той печели всички неформални гласувания досега.

Мирослав Лайчак, външният министър на Словакия, е втори с 10-4-1, също леко подобрение спрямо предишния резултат 9-5-1. На ръба е сръбският му колега Вук Йеремич с 9-4-2.

Бокова и останалите четири жени сред кандидатите са под прага от 9 гласа "за".

"Граждански организации и почти една трета от 193 членове на Общото събрание на ООН, предвождани от Колумбия, водят кампания за избиране на първата жена генерален секретар. Но надеждите жена да оглави ООН изглежда се изпариха", пише "Ройтерс". Процедурата позволява номинации на нови кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай