Запазва се грубото разпределение в ЕП

Запазва се грубото разпределение в ЕП | StandartNews.com

Брюксел. Запазва се грубото разпределение на местата в Европейския парламент. Европейската народна партия отново ще има най-много представители, а евроскептиците са достигнали до впечатляваща бройка избиратели.

При предварителни резултати от 26.05 11:01 CEST ЕНП води с 28.50% в изборите за европейски парламент и 214 депутати.Прогресивният алианс на социалистите и демократите, S&D, получава 189 места, или 25.17%.

Независимите депутати ще са 41, или 5.46%, а новите депутати, които не са свързани с някоя от големите фракции ще са 63, или 8.39%.

EFD, група "Европа на свободата и демокрацията", ще има 38 депутати - 5.06%.

Европейските консерватори и реформисти, EKP, ще има 46 депутати - 6.13%.

Алиансът на либералите и демократите, ALDE, взима 8.79% от вота, или 66 депутати.

Зелените ще получат 52 места, или 6.92%.

Европейската обединена левица получава 5.59% от вота, или 42 места.

Всяка политическа група трябва да е съставена от 25 евродепутати от най-малко 7 държави-членки.

Евроскептиците от крайнодесните и крайнолевите формации се радват на голям брой представители - общо 130-140 места, но не се знае към кои досегашни фракции ще се определят и къде ще бъдат приети.

Избирателната активност като цяло надмина 43 %, ниска остана тя в страни като Чехия и Словакия, където беше едва 19-20 %.

Консервативният блок на Ангела Меркел, съставен от християндемократи и християнсоциалисти, отбеляза победа на евровота в Германия, посочва екзит-пол. Така представители на общо 14 партии ще представляват Германия в ЕП.

Партията на германския канцлер Ангела Меркел е с от 35,5% до 35,7% и съответно 35 мандата в Европарламента. Резултатът им на тези избори е по-нисък от този на миналите през 2009 г., когато те получиха 37,9% , и значително по-слаб в сравнение с парламентарните избори през септември (41,5). Резултатът на Германската социалдемократическа партия пък бележи скок до 27,2%. "Зелените" получават 10,7% (сравнено с 12,1% през 2009г.) Левицата взима 7,5%, също като преди пет години. Свободната демократическа партия пада рязко до едва 3 до 3.3% (за разлика от 11% през 2009г.). Еврокритичната партия, за която това бяха 1-ви избори, получава 6,8 до 7%, което е важен успех. Евроскептиците от Алтернатива за Германия получават седем мандата в Европарламента.

Лявоцентристката Демократическа партия в Италия е най-предпочитана в изборите за ЕП. Екзит-половете сочат,ч е тя получава между 29.5% и 32.5%, партията на бившия премиер Силвио Берлускони- „Форца Италия" между 18% и 20%, а движението „5 звезди" на Бепе Грило - между 25% и 28%.

Испания ще изпрати 54 свои депутати, от които Народната партия ще изпрати в ЕП 16 представители, като те бяха 24 досега. Социалистите пък ще разполагат с 14 парламентаристи в европейския законодателен орган срещу 23 в досегашния парламент. Партията на „Зелените" и комунистите ще има шестима депутати в ЕП, като досега имаше едва 2 гласа. Малката центристка партия UPyD пък увеличава присъствието си от 1 на 4 депутати.

Големият победител във Великобритания пък еврофобска партия ЮКИП на Найджъл Фараж, който обеща историческо „сътресение", за което говорят и официалните резултати в четири от общо 12 британски избирателни региона. Данните сочат, че Фараж си е осигурил най-малко 9 места в ЕП, докато управляващите консерватори и лейбъристите имат по 6 места. „Аз искам не само Великобритания да напусне ЕС, искам Европа да излезе от ЕС", заяви Фараж.

Официалните междинни данни от евровота в Австрия потвърждават неофициалните, които предвиждат най-голям успех за дясноцентристката Австрийска народна партия, която се е сдобила с 27.3% от гласовете и 5 депутатски места. Същият брой депутатски места, но с 24.2% от гласовете получава Социалдемократическата партия на Австрия.

Антиимиграционната народна партия в Дания застана на челната позиция след изборите с 23% от гласовете. Данните сочат, че партията ще има 3 от общо 13-те места, които се полагат на Дания в ЕП. Управляващите към момента социалдемократи получиха подкрепа от 20,2% от избирателите. Резултатите в Дания наподобяват тези във Франция, където „Национален фронт" събра 25% от гласовете.

Еврофобската партия Конгрес в Полша на новата десница ще върви към ЕП с 4-ма депутати, получавайки 7,2% от гласовете на европейските избори. Мотивацията на движението да влезе в ЕП е, за да „разбие Европейския съюз отвътре". Дясноцентристката партия на премиера Доналд Туск Гражданска платформа е на върха на класацията с 32,8% и 19 депутати, изпреварвайки „Право и справедливост" на Ярослав Качински, която получи 31,8% от гласовете, или 19 депутати. Социалдемократическата партия се нареди трета с 9,6% и 5 депутати, четвърта е Селската партия със 7% и 4 депутати. Избирателната активност в Полша е около 22,7%.

Дясната партия „Фидес" в Унгария излезе начело на изборите за ЕП, следвана от крайнодясната „Йобик" и социалистите. „Фидес", партията на премиера Виктор Орбан, получава 51.5% от гласовете на избирателите и така изпраща 12 депутати.

На евровота в Румъния печелят управляващите социалисти. Партията на премиера Виктор Понта получава 41% до 43% от гласовете. На втора позиция се нарежда опозиционната Национална либерална партия с около 14%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай