Западът готви фалшиви новини за близки до Путин

Върви активна фаза на антируската кампания, организирана от западните специални служби

Западът готви фалшиви новини за близки до Путин | StandartNews.com

Американските и британските разузнавателни агенции подготвят дезинформация за хората около руския президент Владимир Путин и за ръководството на Министерството на отбраната в Москва. Идеята била да се използват тези „фейкове“ за оправдаване на нови международни санкции срещу Русия, предаде РИА Новости, като цитира неназован военно-дипломатически източник.

Според него в момента върви активна фаза на антируската кампания, организирана от западните специални служби.

"В информационното пространство се предприемат много агресивни действия. Като част от неприкритите провокативни действия специалистите на американските и британските специални служби измислят фабрикуват „фейкова“ информация за руското ръководство", казва източникът пред агенцията.

Той обяснява, че по принцип тази кампания повтаря сценария на т.нар. „Панамагейт” (скандалът, свързан с публикуването в западните медии на офшорните досиета през 2015 г.): изкуствено се генерира информация, която е полезна за Запада, която се хвърля в медийното пространство чрез организации с нестопанска цел, свързани с Държавния департамент на САЩ. Сред тях източникът посочва „Проект за разследване на корупцията и организираната престъпност“ (OCCRP) и „Международен консорциум за разследваща журналистика“ (ICIJ).

Всяка една фалшива новина попада в медиите, включително и тези, контролирани от влиятелни американски финансисти. Според него кампанията разполага с огромни средства, като например тези на Джордж Сорос и Уилям Браудър, а разчита и на медии, финансирани открито от американските власти, включително признати чужди агенти в Русия като например "Радио Свобода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай