Заловиха един от лидерите на пакистанските талибани

Заловиха един от лидерите на пакистанските талибани | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ потвърдиха, че американските въоръжени сили са заловили Латиф Мехсуд, един от главните командири на пакистанските талибани, но не пожелаха да уточнят кога е станало това и къде се намира сега.

Говорителката на Държавния департамент Мари Хариф каза пред журналисти, че Мехсуд наистина е заловен в резултат на американска военна операция, съобщи ТВ7. Не разполагам с друга информация, добави тя. Харф каза само, че Мехсуд е един от ръководителите на групировката "Тахрик-е-талибан Пакистан", която пое отговорността за опита да се взриви бомба на нюйоркския Таймс скуеър през 2010 г., както и за много атентати в Пакистан.

Според Афганистан американските сили на практика са изтръгнали Мехсуд от ръцете на афганистански агенти, които месеци наред го уговаряли да посредничи в преговорите за национално помирение. Според версията на Кабул американски войници спрели в провинция Логар автоколоната, в която карали талибана, арестували го и го прехвърлили в своя база в Баграм.

"Вашингтон пост" писа, че тези събития са ядосали президента Хамид Карзай. Случката усложнила афганистанско-американските преговори за подписване на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай