Закон за амнистията вдига на бунт опозицията в Македония

Появиха се различни спекулации и коментари

Закон за амнистията вдига на бунт опозицията в Македония | StandartNews.com

проектозакон за амнистията е публикуван от Министерството на правосъдието на Република Северна Македония. Той ще позволи освобождаване и намаляване на присъдите лишаване от свобода за леки престъпления.

Целта на законопроекта, който според Министерството на правосъдието трябва да бъде приет на следващото правителствено заседание, е да бъдат облекчени пренаселените затвори в страната, нещо, което е посочено в различни международни доклади, включително на Съвета на Европа.

Законопроектът предвижда пълна амнистия на лицата с присъда лишаване от свобода до шест месеца, а за осъдените на затвор над шест месеца се предлага намаляване на срока на присъдата с 30 процента. 

Според Министерството на правосъдието законът не предвижда облекчаване на наказанията за осъдените на доживотен затвор за убийство, за престъпления свързани с  изборите, срещу сексуалната свобода и морал, срещу държавата, срещу човечеството и международното право.

„Амнистията не се отнася за престъпления, свързани със злоупотреба със служебно положение и власт, за престъпления против обществения ред, както и за домашно и сексуално насилие, за грабежи, измами, свързани с европейските фондове, пране на пари и други облаги, придобити от престъпна дейност, получаване и даване на подкуп”, се казва в съобщението на Министерството на правосъдието от където уточняват, че законопроектът е внесен до координаторите на политическите партии в парламента и се очаква подкрепата за него от всички народни представители.

Според председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче опозиционната партия няма  официална информация, нито има отношение към подготвения законопроект. 

„Това е закон за амнистия на престъпниците, за които някои политически партии обещаха, че ще бъдат освободени изцяло или частично. За съжаление тези политически партии или част от тези политически партии днес са в правителството, а този закон не отговаря очакванията на гражданите, поради което ВМРО-ДПМНЕ не само няма да го подкрепи, но ще го блокира чрез всички възможни демократични инструменти“, каза Мицкоски по време на посещението си в община Гьорче Петров. 

Различни спекулации в обществото и коментари в медиите обвързват проектозакона за амнистия и промените в Наказателния кодекс с договорка между управляващите и опозицията в страната за гласуване на конституционните промени, което и управляващите и опозицията отричат. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай