Петък,

Задава ли се още по-страшен Ковид?

От: Агенция Стандарт -
Задава ли се още по-страшен Ковид?
A
A
A

Нов вариант, наречен „Covid-22“, може да бъде по-смъртоносен от доминиращия в света Делта, предупреди експерт. Имунологът професор доктор Сай Реди каза, че „трябва да се подготвим“ за нов нововъзникващ вариант през 2022 г., който може да представлява „голям риск“.

Базираният в Цюрих учен предупреди, че е "неизбежно" вече съществуващи варианти като Делта (Индия), Бета (Южна Африка) и Гама (Бразилия) да се комбинират, за да направят щама по-способен, съобщава "Сън".

Професор Реди каза: "Covid-22 може да бъде по-лош от това, на което сме свидетели в момента. Ако се появи такъв вариант, трябва да го разпознаем възможно най-рано и производителите на ваксини трябва бързо да адаптират ваксината. Появата на този нов вариант е големият риск. Трябва да се подготвим за това."

В разговор с германския вестник Blick проф. Реди каза, че Делта е най-заразният вариант от всички - това, което той нарече „Covid -21“. Но той няма „бягащи мутации“, генетични характеристики, които му помагат да избяга от имунната система. Бягащите мутации, наблюдавани в някои варианти като Бета, означават, че ваксините стават по-малко ефективни и може да се наложи да бъдат променени, за да се защити населението.

Проф. Реди каза, че комбинация от тези фактори - по-смъртоносни, трансмисивни или избягващи имунитета - ще бъде проблем в близко бъдеще.

Той каза: „Това е следващата фаза на пандемията, когато Бета или Гама стават по-заразни или Делта развива бягащи мутации. Това ще бъде големият проблем през следващата година."

Очаква се в бъдеще да се появят варианти на Covid, тъй като това е естествена част от еволюцията на вирусите. Дали те ще станат значими е невъзможно да се предвиди. Но тъй като няколко вече се появиха за по-малко от две години, това не предвещава нищо добро.

Сейдж, групата от учени, съветващи правителството на Обединеното кралство, заяви, че „ваксините не осигуряват абсолютен стерилизиращ имунитет“. В документ, публикуван на 30 юли, групата заяви, че вероятността Covid да стане по-смъртоносен е описана като „вероятна“ до „реалистична“, поради това, че вирусът все още се разпространява на толкова високо ниво в световен мащаб. Документът подчертава значението на бустер кампаниите - първата от които може да започне през септември. Здравният секретар Саджид Джавид заяви в събота, че е „уверен“, че следващия месец може да започне кампания за бустер ваксина. Той обаче каза, че чака „окончателно мнение“ от JCVI - експертната група по ваксините, която съветва как да се използват.

Д -р Крис Смит, консултант вирусолог и преподавател в университета в Кеймбридж, каза, че решението за бустер удари не трябва да бъде „прибързано“.

Говорейки за BBC, д -р Смит каза: „Всички сме съгласни, че пандемията не е приключила, докато не приключи във всяко кътче на света, защото в противен случай тя просто ще се върне. Не забравяйте, че смятаме, че това е започнало с няколко случая в един град, в едно кътче на една държава... и след това помрачи целия свят".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички