Задържан призна, че е "мъжът с шапката"

Задържан призна, че е "мъжът с шапката" | StandartNews.com

Белгийската прокуратура обяви, че е повдигнала обвинения за участие в терористична организация на четирима души, предаде БНР. 

Заподозреният за Парижките атентати от ноември 2015 г. Мохамед Абрини е признал, че той е „човекът с шапката", който се появява заедно с двамата атентатори-самоубийци на брюкселското летище „Завентем", предава AFP, като се позовава на информация от Федералната прокуратура на Белгия.

„Той призна, че е присъствал на мястото на престъплението. Обясни, че е изхвърлил якето си в боклука и след това е продал шапката си", се казва в официално изявление на белгийската прокуратура.

Единият от тях е заподозреният за атаките в Париж Мохамед Абрини. Вторият е Осама Крайем, който е бил в метрото по време на взрива и за когото се смята, че е купил чантите, в които атентаторите от аерогарата са скрили експлозивите. Останалите са Билал ел-Махухи и гражданинът на Руанда Ерве Б. М.

Други двама души, които са били арестувани зедно с Мохамед Абрини, са освободени, без да бъдат разпитвани.

От прокуратурата съобщиха още, че не са открили оръжия или експлозиви при днешната операция в квартал "Етербек" в Брюксел.

По-късно от федералното обвинение обявиха, че при разпита Абрини е признал, че е "мъжът с шапката", засечен от охранителните камери до другите двама, които взривиха бомби в залата за заминаващи на летище "Завентем".

Няколко ареста са били извършени в Брюксел в рамките на разследването на кървавите атентати на летище "Завентем" и метростанциите в белгийската столица от 22 март. 

Полицията в Белгия разпространи вчера ново видео, с които издирва оцелелия атентатор от летището Брюксел. Прокуратурата излезе с бюлетин за „мъжа с шапката" и уточни, че е направила карта на точния му маршрут, по който се движел в деня на атаките.

В социалните мрежи изтече любителски видеоклип, на който се вижда ареста на един от петимата мъже, задържани при полицейска акция в Андерлехт по подозрение за съучастие в терористичните атаки.

Вероятно сваленият на земята мъж е самият Мохамед Абрини.

 

Абрини, когото издирваха от пет месеца, е заподозрян като организатор на част от логистиката на парижките атентати, в които загинаха 130 души, съобщава jelev.info.  И още, че пръстови отпечатъци и ДНК-следи от Абрини са намерени в поне две от тайните квартири на брюкселките атентатори, които убиха 32 души, съобщи прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай