Задържаха двама кавказци за убийството на Немцов (ОБЗОР)

Задържаха двама кавказци за убийството на Немцов (ОБЗОР) | StandartNews.com

Путин е уведомен, следствието търси четирима техни съучастници

Руските власти задържаха двама души за убийството на политика Борис Немцов - Анзор Губашев и Заур Дадаев. Това съобщи директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников по телевизията. Двамата са жители на Кавказ. Президентът Владимир Путин, който лично следи хода на разследването, е уведомен за задържането им, уточни Бортников.

Арестуваните са заподозрени в съпричастност в организацията и изпълнението на убийството на Немцов, каза пък представителят на Следствената служба Владимир Маркин пред ТАСС. Следствието продължава работа по установяване на всички лица, които имат отношение към убийството на политика, посочи Маркин.

Двамата кавказци се намират в следствения изолатор "Лефортово". Днес съдът ще разгледа молбата на следствието запозодрените да бъдат преместени в ареста. Източник на LifeNews пък посочи, че органите на реда търсят четирима души, съучастници в убийството на Немцов. Те вероятно са осигурили оръжието на Губашев и Дадаев и са следили политика.
Източник от следствието изтъкна пред агенция Интерфакс, че след убийството разследващите органи бързо са успели да открият добри следи, които да помогнат за разкриването му. Доста бързо е намерен автомобилът, с който са се придвижвали килърите. В него е открит боиматериал, който помогнал за локализиране следите на извършителите. Освен това следствието е успяло да направи достатъчно ясни фотороботи на извършителите на базата на записите от уличните видеокамери. Не на последно място проследени телефонни разговори също са допринесли за арести.

Новината за задържането на двамата кавказци доведе до бурни коментари в руските социални мрежи. Някои хора посочват, че Бортников не е дал никакви детайли за залавянето им, особено къде са били задържани. "Те да не би цяла седмица да са тичали в Москва и не са избягали?", пита се потребител в "Туитър".

За задържаните не се знае нищо. Сайтът нюз.ру посочва, че през 2010 г. някой си Заур Дадаев бил награден от чеченския лидер Рамзан Кадиров и тогавашния министър на вътрешните работи на Чечня Рашид Нургалиев с "Орден за храброст". Дали обаче това е същият Дадаев не е ясно.

Както се знае, съпредседателят на опозиционната партия РПР-Парнас и бивш вицепремиер Борис Немцов беше застрелян малко преди полунощ на 27 февруари на метри от Кремъл и Червения площад в центъра на Москва. По него беше стреляно от преминаващ автомобил.

Следствието работи по няколко версии, като основната е поръчково убийство с цел да се дестабилизира Русия. Покушението стана ден преди голям антиправителствен митинг, който прерасна в траурна церемония в памет на убития опозиционен лидер. Немцов бе погребан на 3 март на Троеруквското гробище. Разпитите на свидетелите на престъплението започнаха още на следващия ден след убийството на политика. Украинският модел Анна Дурицкая, която беше заедно с Немцов в нощта на убийството, е основният свидетел и беше разпитана първа. След това тя беше освободена и си замина за Украйна, като обеща да сътрудничи на следствието. Разследващите убийството засега не са поискали Дурицкая да бъде разпитана отново, заяви адвокатът й Вадим Прохоров, цитиран от "РИА Новости". Той смята, че тя няма какво повече да разкаже по случая от вече заявеното.

Търсят поръчителите

Ръководителят на президентския съвет по правата на човека в Русия Михаил Федотов смята, че правоохранителните органи ще успеят да установят и задържат всички причастни към убийството на Борис Немцов. "Важно е да се намерят и изпълнителите, и поръчителите на това нагло и цинично престъпление. Затова трябва да се установят всички замесени в убийството", цитира "Интерфакс" изявлението на Федотов.

Правоохранителните органи активно работят върху версията, че поръчителите на убийството се намират в чужбина, каза пък източник, запознат със следствието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай