За Обама 4 юли е двоен празник

САЩ са глобален защитник на мира и свободата, заяви президентът в Деня на независимостта

За Обама 4 юли е двоен празник | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама отбеляза Деня на независимостта на САЩ - 4 юли в компанията на семейството си и на поканени в Белия дом военнослужещи, предаде ИТАР-ТАСС.

За първото семейство на САЩ 4 юли бе двоен празник - голямата дъщеря на Барак и Мишел Обама Малия навърши 15 години, съобщи Дарик.

"Това, което прави страната ни великан, не са размерите или благосъстоянието й, а нейните ценности и идеали, както и фактът, че сме готови да се борим за тях", заяви Обама в краткото си приветствено слово пред гостите си в Белия дом.

В традиционното седмично обръщение към американците, което тази седмица вместо в събота бе записано в четвъртък по случай националния празник, Обама заяви, че САЩ са "глобален защитник на мира и свободата, лъч на надеждата за хората из цял свят, които споделят тези идеали".

Президентът и първата дама приеха в Белия дом над 1200 военнослужещи и близките им. За тези почетни гости на южната поляна на Белия дом бе организиран пикник с барбекю. Музиката се осигуряваше от оркестър на Корпуса на морската пехота на САЩ.

Сред церемониите на националния празник имаше и годишен парад и концерт в сградата на Конгреса на Капитолийския хълм. В столицата Вашингтон честванията завършиха със 17-минутни фойерверки.

Националният празник протече и в обстановка на протести срещу мащабните програми за електронно следене, извършвано от американското разузнаване, които бяха разкрити от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън. В редица градове на САЩ бяха организирани демонстрации под надслов "Възстановете Четвъртата!", имайки предвид Четвъртата поправка към конституцията, която защитава гражданите от незаконно претърсване и изземане на документи и лични вещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай