Юнкер в битка с ЕП за петима комисари (ОБЗОР)

Юнкер в битка с ЕП  за петима комисари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Председателят на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер започна във вторник тежки преговори с председателя на Европарламента Мартин Шулц и председателите на ЕНП Манфред Вебер и на социалистите Джани Питела за съдбата на петима номинирани за комисари, които не получиха одобрение при изслушванията си в Брюксел. Вчера бе първият кръг от разговори за коригирания състав на новата комисия, като се очаква той да не е единствен. Под въпрос е съдбата на петима номинирани, един от които може да бъде сменен изцяло, а други да получат корекции в ресорите си. Разговорите започнаха след приключването и на последното изслушване във вторник.

Бившата министър-председателка на Словения Аленка Братушек е вероятно най-спорният кандидат. Тя бе предложена за зам.-председател на ЕК по въпросите на енергийния съюз, но изслушването й пред парламента в понеделник бе пълен провал. Братушек, която се номинира сама за еврокомисар, докато още бе премиер на Словения, отговаряше уклончиво и неубедително и не спечели доверието на евродепутатите. В същото време тя бе атакувана от антикорупционната комисия в родината си заради нарушения в процедурата за избор на еврокомисар от страната. Според изданието "И Ю обзървър" скандалът, в който се е забъркала Братушек, и неубедителното й представяне може да я изпратят обратно вкъщи. Изданието посочва, че е вероятно евродепутатите да поискат Братушек да бъде сменена и на нейно място да бъде изпратена друга словенска кандидатура. Вчера се появи и информация, че Братушек сама е решила да оттегли кандидатурата си за еврокомисар, но самата тя я опроверга по-късно. Все пак остава неясно дали ЕП ще поиска оттеглянето й.

Скандалът с Братушек обаче изглежда няма да разтърси толкова силно новите парламент и комисия, тъй като тя е представител на либералите, които са малцинство в ЕП. Така подмяната й няма да разстрои договорките между двете най-големи партии - социалистите и ЕНП, коментира "И Ю обзървър". Други спорни кандидатури обаче изправиха двете партии на нож. Това са предложените за комисари от Франция и Испания - Пиер Московиси и Мигел Ариас Канете. И двамата не се представиха много добре на изслушванията си и не бяха одобрени на първо четене. За Московиси има съмнения, че няма да се справи с управлението на дефицита и дълга на ЕС заради същите подобни проблеми в собствената си страна, където доскоро бе финансов министър. Испанецът пък е обвиняван, че притежава дялове в петролната индустрия. От ЕНП заплашиха, че ще блокират кандидатурата на социалиста Московиси, ако техният кандидат Канете не бъде одобрен за комисар.

Под въпрос са още финландецът Ирки Катайнен, номиниран за зам.-председател на ЕК за растежа и работните места. Унгарецът Тибор Наврачич, предложен за отговорник по културата, също не бе одобрен в понеделник. Тогава ЕП обяви, че Наврачич може да бъде приет, но с друг ресор. Неубедително бе представянето и на британския консерватор Джонатан Хил, който отговори на допълнителни въпроси във вторник и очаква присъдата си.

Според "И Ю обзървър" всички кандидати без Братушек вероятно ще получат одобрение от парламента, а от Словения ще трябва да бъде излъчен друг кандидат. Това може да е депутатката от социалистите Таня Файон. След това се очаква да бъде направено разместване в ресорите. Изданието посочва, че вероятно Словения ще загуби вицепрезидентския пост, а за енергийния съюз ще бъде назначен Марош Шефрович от Словакия. Файон може да вземе културата, а на Наврачич да бъде даден транспортът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай