Японският убиец откачи, сипе несвързани обвинения

Майка ми се забърка в една религиозна група и аз възмутих се от това, казва той

Японският убиец откачи, сипе несвързани обвинения | StandartNews.com

41-годишният Тецуя Ямагами, който уби Шиндзо Абе, е вярвал, че бившият японски лидер е бил свързан с религиозна група, която обвинявал за финансовия банкрут на майка си, е прекарал месеци в планиране на нападението със самоделно оръжие, съобщи днес полицията пред местните медии, предаде Ройтерс.

Безработният Ямагами е идентифициран като заподозрян в убийство вчера, след като мъж беше видян във видеоклипове, показвани многократно по японската телевизия, как спокойно приближава отзад към най-дългогодишния премиер на Япония и стреля по него.

Слаб, с прошарена коса, заподозреният е видян да излиза на пътя зад Абе, преди да произведе два изстрела с 40-сантиметров оръжие, увито с черна лента. Полицията се справя с него на място веднага след инцидента.

Ямагами е бил самотник, който не отговарял когато някой го пита нещо, разказват негови съседи пред Ройтерс. Той вярвал, че Абе е насърчил религиозна група, заради даренията на която майка му е банкрутирала, съобщава агенция Киодо, позовавайки се на източници от разследването.

"Майка ми се забърка в една религиозна група и аз възмутих се от това", цитират Kиодо и други местни медии думите на Ямагами пред полицията. Полицията в Нара отказва да коментира подробностите за мотивите или подготовката на Ямагами, съобщени от японските медии.

Медиите не назовават името на религиозната група, за която се съобщава, че е разгневила стрелеца.

Ямагами, който е сглобил оръжието от части, закупени онлайн, прекарал месеци в планиране на нападението, като дори посещава други срещи на Абе по време на кампанията, включително и ден по-рано на около 200 км. от мястото на инцидента, съобщават медиите.

Той е обмислял бомбена атака, преди да избере пистолет, твърди телевизия Ен Ейч Кей.

Заподозреният е разказал на полицията как е направил пистолета с части, които е купил онлайн, съобщи Ен Ейч Кей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай