Японският император Акихито сдаде престола

На 1 май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века

Японският император Акихито сдаде престола | StandartNews.com

Тържествена церемония в Токио беляза акта, с който японският император Акихито абдикира в полза на сина си принц Нарухито. Това е първата абдикация на японски владетел от около 200 години.

"От днес задълженията ми като император приключват. По време на управлението ми се радвах на уважението и доверието на народа, което смятам за голямо щастие. Благодарен съм на народа на Япония от цялото си сърце и ще се моля за мир и щастие в страната и в целия свят", заяви император Акихито.

Той се оттегли от Трона на хризантемата след 30 годишно управление, по време на което Япония преживя няколко природни бедствия и най-тежката ядрена авария в историята си. Акихито е изключително обичан от японците заради състраданието и човечността, които проявява по време на всички трудности за страната.

Още през 2016-а императорът изрази желание да се откаже от престола в полза на по-големия си син заради напредналата си възраст и проблеми със здравето. Парламентът на Япония прие специален закон, който позволява на императора да се откаже от трона.

На 1 май Нарухито ще стане 126-ият император в линия, датираща от 5 века.

Акихито технически остава император до полунощ, когато страната ще навлезе в новата ера на Рейва, която ще продължи докато Нарухито се пенсионира.

Премиерът Шиндзо Абе благодари на 85-годишният император, който заемаше Хризантемовия трон от 1989 г., казвайки, че той е „изпълнил задълженията си като символ на Япония.” Той добави, че кралската двойка, позната с техните пътувания, за да утешат жертвите на природни бедствия, е дала на японците „смелост и надежда”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай