Японски вулкан изхвърли пепел на 5 хил. м във въздуха

Японски вулкан изхвърли пепел на 5 хил. м във въздуха | StandartNews.com

Кагошима. Зрелищно, но до момента без опасност за жителите на Кагошима, изригване бе регистрирано от кратера на японския вулкан Сакураджима. Природният феномен на остров Кюшу изхвърли пепел на височина 5 хиляди метра. Изригването причини объркване и хаос в трафика на близкия град.

Това е най-високият стълб дим, изхвърлян от вулкана от 1955 г. насам. Дъждът от пепел доведе до такъв мрак в разположения наблизо град Кагошима на южния остров Кюшу, че шофьорите трябваше да включат фарове посред бял ден. Сипещата се вулканична пепел наруши движението на влаковете в града.

Разположен на най-южния японски остров Кюшу, вулканът с височина 1117 м започна да изригва в нощта на 18 срещу 19 август. Местните жители бяха посъветвани да ходят навън с маски. Информация за жертви няма.

Вулканолозите смятат, че тази година вулканът може да изхвърли повече пепел, отколкото през последните две десетилетия.

От Университета в Киото съобщиха, че вулканът е под непрестанно наблюдение, за да се избегне повтаряне на ситуацията от 1914 г., когато вулканът изригна и уби 58 души. Според експертите изригване на лава е малко вероятно. Сакураджима е изхвърлил облаци пепел близо 500 пъти само през тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай