Японски вицепремиер се извини за нацистки изказвания

Японски вицепремиер се извини за нацистки изказвания | StandartNews.com

Токио. Японският вицепремиер се извини в четвъртък заради спорни забележки, че Токио може да се учи от нацистка Германия, когато става въпрос за конституционна реформа, предаде АФП.

"Жалко е, че моите бележки относно нацистката администрация доведе до недоразумение, което не е моето намерение," каза Таро Асо, който е и министър на финансите.

"Ясно е, от всичките ми забележки, че имам изключително негативно мнение за събитията, свързани с нацистите и Ваймарската конституция."

Официално Токио се дистанцира от изказването, като заяви, че то не отразява по никакъв начин мнението на консервативната администрация на премиера Шиндзо Абе.

"Искам да стане ясно, че кабинетът Абе никога няма да гледа на нацисткото правителство положително", каза главният секретар на кабинета Йошихиде Шуга.

Aсo направи изказването си по време на реч пред консервативен мозъчен тръст в понеделник, в която той заяви, че Токио може да възползва от начина, по който нацистите тихо са приемали подобни реформи, като ръководство за това как Япония да промени своята собствена пацифистка конституция.

Либерално-демократическата партия на Абе заяви, че иска да преразгледа наложената от САЩ пацифистка конституция, за да се определят японските отбранителни сили като пълноправна  военна сила, на фона на териториалното напрежение със съседите Китай и Южна Корея.

Асо е известен със своите понякога неудобни и тромави забележки, включително когато по-рано тази година  каза, че възрастните хора трябва да "побързат и да умрат", за да се избегне данъчната тежест на медицинската система на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай