Неделя,

Японски милиардер сбъдна мечта, направи нещо невиждано

От: Рачо Рачев -
1062
Японски милиардер сбъдна мечта, направи нещо невиждано
A
A
A

Милиардер от Япония излетя на борда на руска ракета към Международната космическа станция, отбелязвайки завръщането на страната в космическия туризъм след десетгодишна пауза, в която се появи конкуренция от страна на частни американски компании.

Магнатът в областта на онлайн модата Юсаку Маезава и неговият асистент по производството Йозо Хирано излетяха от наетия от Русия космодрум Байконур в Казахстан в 07:38 ч. по Гринуич, съобщи кореспондент на АФП от мястото на събитието.

Пътуването им на борда на космическия кораб "Союз" с трима души, пилотиран от космонавта Александър Мисуркин, ще отнеме малко повече от 6 часа, с което ще се сложи край на една забележителна година, която мнозина смятат за повратна точка за частните космически пътувания.

В деня на изстрелването Маезава и неговият екипаж напуснаха хотела си в Байконур под звуците на песен от съветската епоха, която се изпълнява за всички космонавти преди полета им. Песента, посветена на космонавтите, на които им липсва домът, беше изпълнена частично на японски език. Семейството и приятелите на Маедзава - някои от тях с японски знамена - му махаха, докато си монтираше скафандъра.

"Мечтата се сбъдна", написа магнатът в Туитър днес сутринта.

Милиардерите Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън направиха пробив в търговските туристически полети тази година, навлизайки на пазар, който Русия иска да защити.

След като се скачи с модула "Поиск" на руския сегмент на МКС, триото ще прекара 12 дни на станцията. Японските туристи планират да документират ежедневието си на борда на МКС, за да го споделят в популярния канал на Маезава в YouTube.

46-годишният милиардер си е поставил 100 задачи, които трябва да изпълни по време на престоя си на борда, между които провеждане на турнир по бадминтон в орбита.

МКС е дом на международен екипаж от 7 души, между които двама руски космонавти и един японски.

Маезава, който е космически ентусиаст, планира да вземе със себе си и 8 души на мисия около Луната през 2023 г., управлявана от SpaceX на Мъск. Той и неговият асистент ще бъдат първите частни японски граждани, които ще посетят космоса, след като журналистът Тойохиро Акияма пътува до космическа станция "Мир" през 1990 г.

Преди да прекрати участието си в този отрасъл, Русия имаше история на изпращане на самостоятелно финансирани туристи в космоса. В партньорство с базираната в САЩ компания „Space Adventures“ космическата агенция „Роскосмос“ е отвела 8 туристи до космическата станция от 2001 г. насам - един от тях два пъти.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com