Янукович на работна среща с Путин

Янукович на работна среща с Путин | StandartNews.com

Москва. Президентът Владимир Путин ще има работна среща с украинския си колега Виктор Янукович в Москва. Предвижда се да бъде постигнато споразумение за руски кредит за Украйна и понижение на цената на руския газ на фона на обвиненията на украинската опозиция с позиция "за" ЕС, че Янукович цели "изтъргува" страната на Русия и да се откаже от сближаване с Европейски съюз.

Киев има нужда от 17 млрд. долара за външни плащания за 2014 г. – което почти се равнява на резервите на централната банка. Според информатори в Киев сделката може да достигне 15 млрд., а решението може да бъде взето на днешната среща в Москва. Украинската опозиция е в готовност за масов протест срещу намерението на президента Янукович да подпише обвързващи споразумения с Русия в Москва.

Антиправителствените протестиращи в Киев приеха решение за днешната среща. С него те забраняват на държавния глава Янукович да подписва каквито и да било споразумения от името на украинския народ. Външните министри на ЕС се опитаха да успокоят руския си колега Сергей Лавров, че търговската споразумение между блока и Украйна няма да навреди на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай