Ядрена експлозия в завод за уран. Има загинал

Завод за обогатяване на уран се взриви в Русия

Ядрена експлозия в завод за уран. Има загинал | StandartNews.com

Експлозия  в Уралския електрохимичен комбинат е отнела живота на един човек днес. Това е най-големият завод за обогатяване на уран в Русия и в света.

Загиналият е 65-годишният Юрий Слезкин. Неговата смърт е настъпила след като цилиндър с обеднен уранов хексафлуорид се е „разхерметизирал”. От предприятието не уточниха причината за „разхерметизирането”.

Урановият хексафлуорид е газ, който се използва в процеса на обогатяване на урановата руда.

Равнището на радиация в помещенията и в околността са нормални, обявиха от завода в град Новоуралск.

„Няма опасност за жителите на Новоуралск и персонала на завода”, твърдят от предприятието.

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом”, която управлява завода, също обяви, че инцидентът не представлява заплаха за здравето на хората в района и отрече да има каквото и да е радиоактивно замърсяване.

„Ситуацията е от локален характер - опасна е само в производствената зона. Персоналът на цеха беше евакуиран. В завода се провежда мащабна операция по почистване”, съобщи в репортаж „Новости Екатеринбурга”.

„Няма никаква опасност за жителите на град Новоуралск или за персонала на завода”, обяви заместник-ръководителят на производството в завода Юрий Минеев и добави, че заводът работи нормално.

Уралския електрохимически комбинат осигурява 48% от капацитета за обогатяване на уран в Русия, пише Vesti.bg, позовавайки се на БГНЕС и БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай