Взривовете в Чехия, били за България

Според чешките власти боеприпасите от склада във Врбетице е трябвало да бъдат взривени в България

Взривовете в Чехия, били за България | StandartNews.com

Според чешките власти боеприпасите от склада във Врбетице е трябвало да бъдат взривени в България. Предполага се, че складът е бил взривен от руски агенти, за да се предотврати сделка, в която е участвал Емилиян Гебрев, предава Дойче Веле.

Изостря се напрежението между Чехия и Русия. След като Прага изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, Москва отговори с реципрочна мярка и изгони 20 чешки дипломати. Преди това Чехия обвини Русия за взривяването на склад с боеприпаси във Врбетице през октомври 2014 година. Според чешките медии атентатът срещу склада е бил извършен, за да се предотврати сделка, в която е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев. Да припомним, че през 2015 година срещу Гебрев беше извършен опит за убийство.

"Гебрев е смятал да достави чешките боеприпаси на Украйна."

Разследващото издание „Респект“ пише, че Гебрев е смятал да достави чешките боеприпаси на Украйна. А според чешкия портал seznamzpravy.cz, доставката може да е била предназначена и за бунтовнически групи в Сирия.

Според събеседник на Чешкото радио, преди взрива Гебрев е бил платил боеприпасите и дори е бил започнал да ги извозва. Чешкият премиер Бабиш също каза, че боеприпасите вече са били платени. А чешкият вицепремиер Ян Хамачек заяви, че първоначалният план бил боеприпасите да бъдат взривени едва след транспортирането им в България.

При тежките експлозии в склада за боеприпаси във Врбетице през 2014 година загинаха двама души. Сега чешкият премиер Бабиш оповести „основателното съмнение“, че в инцидента са били замесени сътрудници на руското военно разузнаване ГРУ и нарече този факт „безпримерен и скандален“. Под съмнение попада най-вече печално известното подразделение на ГРУ номер 29155.

Чешкият министър на вътрешните работи и временно изпълняващ длъжността министър на външните работи Ян Хамачек съобщи, че според полицията във взривяването на склада са участвали руските тайни агенти Александър Мишкин и Анатолий Чепига. За тях се знае, че са имали руски паспорти, издадени на имената Александър Петров и Руслан Боширов, а по време на престоя си в Чехия между 11 и 16 октомври 2014 година са използвали също така паспорти на името на молдовския гражданин Николай Поп и на гражданина на Таджикистан Руслан Табаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай