Възможно ли е Великобритания още утре да има нов премиер

След броени часове в Лондон започва изборът на нов лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия

Възможно ли е Великобритания още утре да има нов премиер | StandartNews.com

Възможно е още утре Великобритания да има нов премиер, тъй като по предварителни данни само един от кандидатите събира необходимите най-малко 100 гласа от депутатите консерватори.

След броени часове в Лондон започва изборът на нов лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия. Това се наложи след оставката на Лиз Тръс, която беше премиер само 45 дни.

Сега процедурата е ускорена и прагът за участие е вдигнат. До първото гласуване ще се допуснат само кандидати, подкрепени от най-малко 100 депутати консерватори. Известните имена са три. Фаворит е бившият финансов министър Риши Сунак, който обяви кандидатурата си днес. Зад него засега стоят 146 депутати. Бившият премиер Борис Джонсън не е обявил, че участва, но е известно, че го подкрепят 57 депутати. Лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт си е осигурила 24-има.

Срокът изтича утре в 16 часа българско време. При повече от един одобрен кандидат ще започне серия от гласувания. Но ако е само един, ще получи автоматично лидерския пост. Данните до момента сочат, че това е твърде вероятно.

Източник: БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай