Въздушно отвличане. Застраховани ли сме?

Държат 8 часа пасажерите на летището в Минск, за да арестуват опозиционерна властта

Въздушно отвличане. Застраховани ли сме? | StandartNews.com
  • Лукашенко прати изтребител, за да приземи пътнически самолет
  • Държат 8 часа пасажерите на летището в Минск, за да арестуват опозиционерна властта

 

"Имаме информация от секретните служби, че на борда на самолета е заложена бомба, която може да бъде взривена над Вилнюс! Трябва да се приземите в Минск". Това съобщение от  диспечер чува пилотът на самолета на авиокомпания Ryanair, извършващ полет от Атина до столицата на Литва. "Откъде е постъпила тази информация?", попитал той. "Сътрудници на службата по безопасност на летището ни съобщиха, че са получили e-mail", отговорил диспечерът. "Обявяваме извънредна ситуация: MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY RYR 1TZ. Пренасочваме кацане на летището в Минск", обявил пилотът. Разговорът е разпространен от Министерството на транспорта на Беларус, пишат медиите в Русия.

Когато става ясно, че самолетът каца в Минск, на борда се разиграва драма. Един от пасажерите се опитва да убеди екипажа да не кацат. "Не го правете! Ще ме убият, аз съм бежанец", казва младият мъж. От екипажа обаче заявяват, че са длъжни да приземят машината при сигнал за бомба, според международните споразумения. Когато става ясно, че ще има кацане в Минск, младият мъж си взима багажа и дава компютъра и телефона на приятелката си, разказва жена, която също пътувала в самолета. Тя споделя преживяното в Инстаграм, публикува и снимка. На нея се вижда мъж в униформа, който следва пътници, а надписът гласи: "С нас се отнасяха като със затворници".Това е предисторията на събитието, което потресе света и създаде нечуван прецедент. На 23 май самолет на Ryanair направи аварийно кацане в Минск след съобщение за бомба от летището в Минск и след като за ескорт беше издигнат изтребител МиГ-29 на белоруските военновъздушни сили. След претърсване на машината взривно устройство не е намерено. След 8 часа престой самолетът е пуснат да продължи пътя си. Но пасажерите на борда са с петима по-малко. Двама от тях са задържани от беларуските сили за сигурност и отведени. Това са Роман Протасевич, създател и главен редактор на канала NEXTA Telegram и приятелката му София Сапега. Протасевич е голям критик на президента Александър Лукашенко. В Беларус е обвинен в създаване на екстремистка група, призоваване към безредици и разпалване на социална омраза след президентските избори през август 2020 г. Заплашва го затвор до 15 г. Журналистите от сайта му твърдят, че са непрекъснато заплашвани по телефона.Протасевич е бил в Атина, за да отрази посещението там на беларуския опозиционен лидер Светлана Тихановска. Забелязал, че го следят още на летището в гръцката столица. Но едва ли е очаквал, че властите в Минск ще се доберат до него по време на полет, за да го арестуват.  Беларус е единствената страна в Европа, в която има смъртно наказание и то се изпълнява, поради което страната не членува в Съвета на Европа. Русия също не го е премахнала, но има съществуващ от години мораториум върху екзекуциите.

Реакциите

Как е възможно възможно пътнически самолет, пътуващ между две държави в ЕС, да бъде принуждаван да се приземи с изтребител, за да бъде задържан пасажер, който властта смята за свой враг? И какви ще са последствията от това действие, което може да се превърне в много сериозен прецедент за политическа разправа? Тези въпроси си задава светът след инцидента в Минск. Европейските лидери реагираха остро и призоваха за освобождаването на Протасевич. Бе възложено международно разследване, за да се установи има ли нарушения на международните правила на въздухоплаването.В ЕК бе взето политическо решение да се забранят полетите на беларуски авиокомпании във въздушното пространство на блока. Европейската агенция за контрол на въздушното движение посъветва превозвачите от ЕС и Великобритания, които преминават през въздушното пространство на Беларус, да променят маршрутите си през балтийските държави. Задействани са и механизми за налагане на санкции срещу Беларус."Това е въздушно пиратство, не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне", коментира българският министър на външните работи Светлан Стоев. И постави въпроса за сигурността на личните данни. "Как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях? И ако това се превърне в практика, ние сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт", допълни министърът."Било е много стряскащо за пътниците и екипажа. Влязла е въоръжена охрана и са били претърсвани багажите. Смятаме, че на летището са слезли и агенти на КГБ", каза главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри, като нарече инцидента "отвличане, организирано от държавата".Международната организация на ООН за гражданска авиация (ИКАО - ICAO) изрази сериозно безокойство. Случаят може да е нарушение на Чикагската конвенция от 1944 г., целяща да гарантира мирното използване на гражднската авиация, подчерта агенцията, цитирана от Ройтерс.

Замесването на Хамас

Властите в Беларус излязоха със своя версия за случилото се, която обаче се оказа съшита с бели конци. Генерал-майор Гурцевич от командването на ВВС обясни следното: "След като получихме информация за наличие в нашето въздушно пространство на граждански самолет, на борда на който може да е заложена бомба, беше обявена тревога първа степен. След като командирът на гражданския полет реши да пристъпи към кацане на резервното летище Минск 2, беше вдигнат във въздуха дежурен екипаж на МиГ-29 със задача да помогне за безопасното кацане на гражданския самолет". Съобщението за бомба е било подписано от "бойци на "Хамас", заяви директорът на департамента по авиация към Министерството на транспорта на Беларус Артьом Сикорский."Искаме ЕС да се откаже от подкрепата за Израел в тази война. в противен случай бомба в полет ОР-4978 ще се взриви над Вилнюс", пишело в съобщение на английски, изпратено по мейла. Според Сикорский екипажът сам решил да кацне в Минск, а не в друга държава. Палестинското движение "Хамас" обаче официално опроверга да е замесено. "Хамас" няма нищо общо. Ние не прибягваме до такива методи, които могат да изполват някои други подозрителни страни. Те се опитват да демонизират Хамас", заяви официалният представител на движението Фаузи Бархум, предаде Reuters.Държавните медии в Беларус съобщиха, че заповедта за прехващане на пътническия самолет е издадена лично от президента Александър Лукашенко. А вечерта на 24 май беше публикуван видеоклип с Протасевич от следствения арест. Той заявява, че сътрудничи на разследването и дава признания за организацията на масови безредици в Минск. Появи се и клип, в който приятелката му София Сапега също твърди, че съдейства на властите.Бащата на Протасевич - Дмитрий, реагира, като заяви, че синът му изглежда е бит в ареста. "Това не са неговите думи, той е уплашен и много притеснен. Мисля, че е бил бит. Лявата му страна сякаш е намазана с грим, носът е възможно да е счупен", каза бащата.Междувременно Лукашенко е одобрил законови промени, с които се забранява отразяването на живо на неразрешени от властите масови прояви в Беларус, събирането на пари от обществото за плащане на глоби за такова закононарушение, както и публикуването на резултати от несанкционирани социологически допитвания.От Литва беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска обобщи случилото се:"Лукашенко произведе международен скандал и използва военна авиация срещу мирните граждани на Беларус и европейски страни с цел разправа с един единствен човек. Вече никой не е застрахован".

Кой е Роман Протасевич

26-годишният Роман Протасевич е роден в Минск. На 16 г. участва за първи път в протести, поради което не му е позволено да завърши обучението си в лицея на Беларуския национален технически университет. Изключен е и от факултета по журналистика на Беларуския държавен университет, както самият той каза, "по политически причини". Участвал е във войната в Донбас. Заминава през 2014 г. и се среща с ръководителя на крайнодесния "Национален алианс" и активен участник в Майдана Игор Гуз. Преминава специално обучение по ръкопашен бой, стрелба с огнестрелни оръжия, щурмови действия, саботаж и подривна работа. На практика обаче не участва в бойни действия, повече стои на позиции. "След като се върнах от войната в Украйна, осъзнах нещо - ще отразявам военни конфликти - на хората трябва да бъдат показани неща, които никога не бива да се случват", каза Протасевич в интервю.Започва работа в беларуската служба на Радио Свобода и Еврорадио. Когато го притискат властите, търси убещиже в Полша и става редактор на канала Telegram, който сега е забранен в Беларус.През ноември 2020 г. разследващият комитет на Беларус образува няколко наказателни дела срещу Протасевич, а местното КГБ го включва сред лицата, замесени в терористични дейности. "След като беларуските власти ме признаха за терорист, получих повече поздравления, отколкото са ме поздравявали за рождените ми дни през целия ми живот", казва журналистът. Родителите му също живеят в Полша от 8 месеца, за да избегнат натиск в Беларус. Баща му е подполковник и служи в армията над 30 г. Но на 4 май Лукашенко с декрет го разжалва."Рома е много силен човек. Надявам се, че ще издържи. Въпреки ужаса, който се случва в страната, ние твърдо вярваме, че справедливостта ще надделее", каза майката на Роман - Наталия, в интервю Meduza.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай