Събота,

Във външно бесни на Албанския премиер, защо ни обижда

От: Рачо Рачев, сн. Туитър -
1417
Във външно бесни на Албанския премиер, защо ни обижда
A
A
A

"България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще", това се казва в позиция на министерството на външните работи по повод изявление от вчера на албанския премиер Еди Рама (вляво на снимката).

По време на срещата на върха в Брюксел министър-председателят на Албания обвини България, че е "позор" и че "държи за заложници" страната му и Северна Македония, които не могат да започнат преговори с Европейския съюз. България обаче никога не е имала възражения и винаги е поддържала Тирама по пътя й към европейска интеграция.

ВИЖТЕ ОЩЕ: И Еди Рама скочи на София в Брюксел

"В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС", пише в позицията на външното ни министерство.

"На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", казват от ведомството на Теодора Генчовска.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички