Вторник,

Втори тур ще определи кой ще бъде президент на Турция

От: Иван Ангелов -
1528
Втори тур ще определи кой ще бъде президент на Турция
A
A
A

На състоялите се вчера в Турция президентски избори за настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,34% от избирателите, сочат данни от обработени 99,9% от бюлетините, цитирани от държавната турска телевизия ТРТ.

За основния съперник на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, са гласували 44,99% от избирателите. Разликата между съперниците е малко под 4,5 на сто.

Третият кандидат на Алианса АТА Синан Оган получи 5,23% подкрепа от гласоподавателите.

За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи 50% плюс един глас. На 28 май се очертава да се проведе втори тур на президентските избори.

Все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. Повече от половината - 55,36% от гражданите на страната, живеещи извън нея, са подкрепили настоящия държавен глава Ердоган, сочат данни на Висшата избирателна комисия на Турция (ВИК), публикувани от държавната Анадолска агенция.

За кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 41,26% от турската диаспора. Кандидатът на Алианса АТА Синан Оган е събрал подкрепа от 2,20 процента.

В пламенна реч пред развълнувана тълпа привърженици, събрали се пред централата на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, Ердоган посочи, че ще уважи решението на хората, ако се стигне до втори тур. Президентът пристигна през нощта в Анкара от Истанбул, където по традиция гласува.

Анализатори коментират, че президентът Ердоган се представи по-добре, отколкото му предричаха социологическите агенции.

Междувременно кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу заяви в централата на Народнорепубликанската партия, че ще победи на втория тур и призова своите привърженици да бъдат търпеливи. Той обвини Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган в намеса в преброяването и съобщаването на резултатите от вота вчера.

Според последните данни Републиканският алианс (в състава на който са включени четири партии, сред които ПСР и основният й съюзник Партията на националистическото действие) получава 49,32 процента от гласовете, съответно ще има 322-ма депутати в 600-членния турски Меджлис. За ПСР са гласували 35,41 процента, а за ПНД - 10,05 на сто), информира турската телевизия НТВ.

Националният алианс, съставен от шест партии, получава 35,21 процента от гласовете, съответно 212 места в парламента (НРП има подкрепа от 25,4 процента от избирателите, Добра партия на Мерал Акшенер - 9,8 процента). Съюзът на труда и свободата, начело с прокюрдската Зелена лява партия, има подкрепата на 10,51 процента от избирателите и ще разполага с 66 места.

Избирателните секции вчера бяха отворени от 08:00 до 17:00 ч. Гласуването се проведе при засилени мерки за сигурност. Нямаше информации за нередности по време на изборния ден. На изборите гласуваха общо над 53 милиона души.

Нощта в столицата Анкара като цяло премина спокойно.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън коментира изборите в Турция, като заяви, че в региона има достатъчно трудности и без да се оспорва резултатът от вота.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com