Втори ден Г-20 в Рим: Фокус върху климата и устойчивото развитие

Интерес ще представлява още дали ще бъдат либерализирани патентите за ваксините

Втори ден Г-20 в Рим: Фокус върху климата и устойчивото развитие | StandartNews.com

Ръководителите на водещите икономики в света разгледаха тази сутрин забележителностите на Рим и посетиха прочутия фонтан "Треви", преди да се върнат към работата по изработването на заключителното си комюнике за климатичните промени, предаде АП.

Държавниците хвърлиха по една монета във водата на бороковия фонтан, ставал мизансцен на много филми, включително "Сладък живот" на Фелини. В групата имаше отсъстващи, сред които и президентът на САЩ Джо Байдън.

Според легендата който хвърли монета във фонтана, един ден ще се върне във Вечния град. Името на фонтана произхожда от неговото разположение - към него водят три улици (tre vie) в центъра на Рим.

Климатът и устойчивото развитие ще са фокусът на разговорите през втория ден. 

Освен въпросите, свързани с климата, които са основна тема днес с личното участие на принц Чарлз, интерес ще представлява дали ще бъдат либерализирани патентите за ваксините, поискано от Световната здравна организация, на което се противопоставят Италия, Франция и Германия.

Очаква се да бъде обявена съвместна декларация във връзка със Световната конференция по климата в Глазгоу. Въпреки това еколозите са песимисти, че страните от Г-20 ще могат да се споразумеят за ясен и амбициозен сигнал по време на преговорите за климата на COP26.

Срещата на върха ще завърши късно следобед с традиционната заключителна пресконференция на министър-председателя на Италия Марио Драги, който при откриването на срещата, подчерта, че "многостранността е най-добрият отговор на проблемите, пред които сме изправени днес. В много отношения това е единственият възможен отговор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай