Всичко за терора в Орландо (ОБЗОР)

Всичко за терора в Орландо (ОБЗОР) | StandartNews.com

Омар Матийн е бил психически нестабилен, агресивен и постоянно говорил за убиване. Това разказа негов колега от охранителната фирма G4S, където Матийн работел. "През цялото време говореше за убиване на хора. Беше гневен, агресивен по природа, фанатик", разказва Даниел Гилрой. Мъжът докладвал на ръководството за агресивното поведение на колегата си и накрая отказал да работи с него.

За подобно поведение съобщава и бившата му съпруга Ситора Юсуфи, която живяла с него 4 месеца през 2009 г. Жената разказва, че в началото той се държал нормално и се грижел за семейството си, но след няколко месеца открила и тъмната му страна - бил много избухлив и се разгневявал от най-дребното нещо. Биел я периодично за тривиални неща, като например че не е пуснала пералнята. "Беше психично нестабилен, психично болен - това е единственото ми обяснение", твърди жената. Тя разказва, че Матийн не я пускал да се вижда и да общува с родителите си и накрая тя тайно успяла да се свърже с тях и да ги повика да я спасят от дома й.

Оказа се още, че Омар не е бил неизвестен на полицията, а през 2013 и 2014 г. дори бил разпитван от ФБР по дела за радикален ислям, които обаче били прекратени. В единия случай бил докладван от свои колеги заради коментари, свързани с радикалния ислям. На следващата година ФБР го разследвало за връзки с атентатор камикадзе. И в двата случая обаче разследващите преценили, че Матийн не е опасен, и не са го поставяли под наблюдение.

Въпреки нестабилната си психика и подозренията в радикализация убиецът работел в охранителна фирма и имал законен достъп до оръжия. Негов съсед разказва, че бил охранител в съдебната палата в Порт Сейнт Луси, Флорида. Оръжията, с които било извършено убийството, били купени през последната седмица легално. Разследващите намерили 2 пушки на местопрестъплението и още една в колата на Матийн, паркирана пред клуба.

Междувременно бащата на убиеца Седик Матийн заклейми действията на сина си, като заяви, че не е знаел за тъмните му намерение. В свое онлайн изявление той каза, че синът му бил добро момче и имал съпруга и дете. "Никога не съм знаел, че таи злоба в сърцето", заявява бащата. Той коментира, че не е работа на хората да съдят хомосексуалистите, и Господ трябва да решава съдбата им. Седик Матийн каза и че не знае защо синът му би извършил подобно нещо в свещения месец Рамадан.

Междувременно продължава и разследването на версията, че престъплението на Матийн може да е свързано с радикалния ислям. Самият нападател по време на стрелбата се обадил на полицията и заявил, че е член на "Ислямска държава". По-късно от терористичната групировка излязоха със съобщение, че убиецът бил "техен боец". Запознат с разследването твърди, че Мартийн бил свързан с радикалния имам Маркъс Дуейн Робъртсън, известен на последователите си като Аби Табах. Робъртсън лежал 4 г. в затвора за измами и притежание на незаконно оръжие. Освободен е през 2015 г. Според източника случилото се в Орландо не е случайност, защото преди време Матийн постъпил в духовната онлайн академия на Робъртсън. А преди да бъде арестуван, Аби Табах "открито и ентусиазирано" проповядвал срещу хомосексуализма. Освен това Матийн посетил 2 дни преди нападението джамията на имам Шафик Рахман, която била посещавана от родения в САЩ и извършил самоубийствени нападения в Сирия през 2014 г. Монар абу Салха.

Засега обаче не е ясно дали нападението е било организирано от групировка, или нападателят е бил саморадикализирал се ислямист, който решил на своя глава да извърши терористичен акт. Неизяснен остава и въпросът защо се е насочил именно към гей клуб. По думите на баща му преди време мъжът се разгневил, след като станал свидетел на целувка между двама гейове в Маями.

Днес от полицията в Орландо разкриха на пресконференция детайли от случилото се във фаталната нощ. Шефът на полицията Джон Майна разказа, че в началото Матийн влязъл в престрелка с охранителите на клуба, като наблизо се намирал и полицай. След това влязъл вътре, а малко по-късно пристигнали и още служители на реда, като престрелката продължила. В същото време нападателят не спирал да стреля по стотиците посетители. След като бил обграден от полицаите, терористът спрял стрелбата и се насочил към тоалетната, където взел заложници. В това време десетки хора успели да избягат. От тоалетната мъжът се обадил на полицията и заявил, че принадлежи към "Ислямска държава". Обаждането му убедило полицаите, че той няма да спре убийствата. След това било взето решение за щурм в клуба. Полицаите опитали да взривят дупка в една от стените на заведението, след което нахлули вътре с бронирана машина. В това време стрелецът излязъл и бил убит.

Оръжието от Орландо - любимо на терористите

Оръжието, използвано от Омар Матийн, е сред любимите на терористите и едно от най-разпространените в САЩ. AR-15 e полуавтоматична карабина, която е на добра цена и сравнително лесна за придобиване. В същото време тя е способна да убие голям брой хора за кратко време, което я прави предпочитана от терористите. В последната година такива пушки са употребявани в 7 публични масови нападения.

AR-15 e сравнително малка, лесна за употреба и с нея могат да стрелят дори слаби и нетренирани хора, жени и деца. Нова може да се намери за около 1000 долара.

Младеж се сбогувал с майка си с sms

Млад мъж пращал sms-и на майка си от тоалетната на нощния клуб минути преди да бъде убит, а друг загинал спасил приятелите си в последните секунди. Това са само част от историите на десетките жертви. Оцелели разказаха за десетки прояви на героизъм в минутите на смъртоносната атака.

Една от най-разтърсващите истории е на 30-годишния Еди Джъстис, който пратил последен sms на майка си от тоалетната на нощния клуб. "Мамо, обичам те. В клуба стрелят, аз съм блокиран в банята. Обади се на полицията, ще умра", гласяло първото съобщение. Минути по-късно младежът писал за последно "Той идва, ще умра", след което спрял да отговаря.

Друга жертва - 34-годишният Едуард Сотомейър, спасил приятеля си, като го изтикал навън от вратата, а самият той бил застрелян в гърба. 23-годишният Стенли Алмодовар пък бил застрелян с три куршума на излизане от тоалетната, след като преди това помогнал на други хора да се спасят. Диджеят Рей Ривера скрил мъж и жена под пулта си, след което им помогнал да избягат. От моята позиция всичко, което виждах, бяха тела на пода, разказва той.

Десетки млади хора, включително студенти, са сред жертвите на клането в клуб "Пулс" в събота вечер. Най-младата жертва, разпозната до днес следобед, бе 19-годишен мъж, а най-възрастната - мъж на 50 години. Повечето от загиналите са между 20 и 35 г.

Путин: Това е варварско престъпление

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования пред американския си колега Барак Обама във връзка с трагедията в Орландо. "Русия споделя мъката и болката на тези, които са загубили своите роднини и близки в резултат от това варварско престъпление, и се надява на скорошно оздравяване на ранените", подчерта в съболезнователната телеграма руския президент. Папа Франциск заяви, че е потресен от случилото се. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбардини заяви, че папата осъжда "гибелното безумство и безсмислената омраза". Нека в този труден момент намерим утеха в Бог, отбелязва говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. Германският канцлер Ангела Меркел също изрази съболезнования. Жестоката стрелба в Орландо няма да промени политиката на откритост и толерантност на Германия, заяви Меркел. "Нашите сърца са тъжни от това, че омразата и злобата на един човек взеха живота на повече от 50 души", написа тя в Туитър.

Френският президент Франсоа Оланд също осъди клането и изрази пълната подкрепа на Франция към американския народ.
Саудитска Арабия, където хомосексуализмът е незаконен, също заклейми атаката.

Обама свика службите и ФБР

Президентът на САЩ Барак Обама свика извънредна среща на ръководителите на основните антитерористични агенции на страната заради атентата в Орландо. Обама и вицепрезидентът Джо Байдън събраха директора на ФБР Джеймс Коми, министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън, директора на националния антитерористичен център Николас Расмусен и първия заместник главен прокурор Сали Йейтс. Обама категорично определи атаката като терористичен акт и проява на омраза. "Скърбим заедно с близките на жертвите на това брутално убийство. Молим се заедно със семействата на загиналите невинни и се надяваме да намерим отговор за това жестоко престъпление", каза той.

Междувременно кандидатът за президент от републиканците Доналд Тръмп отново призова да се забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ. Той настоя и за по-голям контрол над ислямската общност в страната.

Осуетиха атака на гей парад

Полицията в Калифорния арестува тежко въоръжен мъж, пътуващ за гей парад в щата. Той си признал пред органите на реда, че искал да атакува събитието. Джеймс Уесли Хауъл от щата Индиана бил задържан в град Санта Моника, след като местни жители съобщили за подозрително поведение на улицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай