Връщат в затвора амнистиран педофил

Връщат в затвора амнистиран педофил | StandartNews.com

Рабат. Кралят на Мароко Мохамед VI оттегли помилването на испанец, осъден за сексуално посегателство над 11 деца, предаде Ал Арабия. Освобождаването на педофила предизвика яростни протести в кралството.

Във вторник затворникът беше освободен заедно с още 47 испанци, в отговор на искане на испанския крал Хуан Карлос при посещението му в Мароко. Монархът твърди, че не е бил информиран за естеството на престъпленията, извършени от Даниел Галван Вина. 

Испанецът е насилил 11 деца на възраст между 4 и 15 години, за което през септември 2011 г. е получил присъда в размер на 30 години затвор. Вина е над 60-годишен и се предполага, че е напуснал Мароко веднага след освобождаването си. Очаква се министърът на правосъдието на Мароко да обсъди с испанските власти следващите стъпки на действие след оттеглянето на амнистията.

Помилването беше оттеглено преди планиран голям протест срещу кралския акт. Педофилията е тежък проблем в северноафриканската държава и обществото мощно изразява гнева си при всеки инцидент от този род. През юни многохилядно шествие изпълни улиците на Казабланка срещу актовете на насилие над деца.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай