Визита на зам.министър затопля отношенията ни с Иран

Имаме желание за развитие на политическите, икономическите и културните връзки, въпреки санкциите на САЩ, заяви Аббас Арагчи 

Визита на зам.министър затопля отношенията ни с Иран | StandartNews.com

Традиционно добрите приятелски българо-ирански отношения получиха нов позитивен тласък с двудневната визита в София на заместник-министъра на външните  работи на Ислямска република Иран д-р Сейед Аббас Арагчи. 

Иранският висш дипломат обсъди с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева двустранните отношения и актуални международни теми и проблеми. 

Министър Захариева  потвърди позицията на ЕС, подкрепяна и от България, по споразумението за ядрената програма на Иран и съвместния всеобхватен план за действие. 

А иранският представител пожела двете страни да превърнат различните предизвикателства във възможности. 

Сайед Аббас Арагчи имаше работна среща и с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, на която бе обсъдена подготовката на 19-та сесия на Българо-иранската комисия за икономическо и научно-техническо развитие, планирана за средата на април.  

Двете държави имат традиционно добри отношения в сухопътния транспорт, които са базирани на геостратегическото положение на България и този потенциал трябва да бъде използван и занапред,  посочи министър Желязков. 

Иранският дипломат се срещна и с представители на други български  институции. В края на визитата си на пресконферанция в посолството на Иран той благодари на България за оказваната подкрепа за ядреното споразумение с Иран, което бе анулирано от САЩ, но запазено от ЕС.  

Той изрази задоволство, че има съгласие за развитие на икономическите, политическите и културните връзки между двете държави, които са установили дипломатечески отношения преди 122 години, но връзките между народите им са от древни времена. 

В отношенията между България и Иран няма отрицателна точка нито в миналото, нито сега, казва Арагчи. По думите му има силна политическа воля и желание от двете страни за насърчаване на икономическите, политическите и културните отношения след незаконните санкции на САЩ, подчерта дипломатът. 

Показател за желанието за засилване на  взаимното опознаване е, че през 2018 г. 20 000 ирански туристи са посетили България, а българските туристи в Иран също се увеличават.  

В края на пресконференцията  посолството представи книгата "Иран - култура и цивилизация", която е кратко описание на всички ирански провинции, забележителности, рецепти с вкусни традиционни ястия, информация за иранските традиционни занаяти и снимки на известни забележителности.

Арагчи изрази задоволство от съобщенията в някои западни медии, че Франция, Германия и Великобритания готвят финансов механизъм, чрез който европейските страни да могат да развиват икономическите си отношения, въпреки американските санкции срещу Иран. Той пожела  механизмът да влезе в сила колкото се може по-бързо.

Иранският заместник-министър изрази и гледната точка на Техеран за ситуацията в Сирия. Техеран помага на тази страдаща от продължителния кръвопролитен конфликт страна да се справи с терористите от Ислямска държава. Сирйските правителствени сили вече успяха да възстановят контрола над по-голямата част от държавната територия, посочи Арагчи. Сега най-важното е да се продължава политическия процес от Астана, чрез който Русия, Турция и Иран се стремят към постигане на мирно решение на конфликта, смята иранският дипломат. Той отбеляза, че иранците в Сирия са бдителни и внимават действията на Израел срещу тях да не доведат  до война между Израел и Иран, но според него търпението на Техеран все пак има граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай