Петък,

Висш американски дипломат разочарова Киев

От: Агенция Стандарт -
2443
Висш американски дипломат разочарова Киев
A
A
A

Опитът на Украйна да си върне Крим ще бъде червена линия за Владимир Путин, която може да доведе до по-широк руски отговор, заявил държавният секретар Антъни Блинкън в разговор с група експерти вчера, съобщи изданието "Политико“.

Руският президент смята Крим за пълноценна част от Русия, а не от Украйна, и не би искал полуостровът да бъде изтръгнат от ръцете му.

Коментарите на висшия дипломат, които със сигурност ще разочароват Киев, дойдоха, след като някой от участниците в частния разговор пита дали САЩ са готови да помогнат на Украйна да осъществи дългосрочната си цел да си върне заграбената от Москва територия.

Според четирима души, запознати с отговора на Блинкън, той е казал, че САЩ не насърчават активно Украйна да си върне Крим, и че решението е единствено на Киев. Основният фокус на администрацията е да помага на Украйна да напредва там, където се води борба, главно на изток.

Тази оценка повтаря коментарите на служители на Пентагона от последните седмици, които говориха за мъчителна борба, която все още се води в Донбас и в южната част на страната, и които поставиха под въпрос способността на Украйна да превземе Крим в близко бъдеще.

Според двама от хората Блинкън е оставил впечатлението, че САЩ не смятат, че стремежът за връщане на Крим е мъдър ход в момента. Той не е казал тези думи изрично, подчертават те.

Други двама души не са възприели коментарите на Блинкън по този начин. Секретарят отбелязал, че решението за това какво ще се опитат да вземат със сила, е единствено на украинците, а не на Америка. Това им подсказало, че Блинкън е по-отворен към потенциална украинска игра за Крим.

Макар че дипломатите и военните служители на САЩ и НАТО никога да не са се отклонявали от публичното заявяване, че Крим е част от Украйна, от 2014 г. насам те не направиха почти нищо, за да оспорят нахлуването на Русия и окупацията на полуострова, коментира "Политико", предаде БТА.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com