Виетнамци опожариха китайски фабрики в знак на протест

Виетнамци опожариха китайски фабрики в знак на протест | StandartNews.com

Сградите на три китайски фабрики бяха направени на пепел от виетнамци в индустриален парк, намиращ се в южната част на Виетнам, предаде Би Би Си. Причина за умишлените палежи са териториалните спорове между двете страни в Южнокитайско море. В резултат на проявата няма пострадали.

Напрежението достигна тези размери, след като Китай изпрати сонда във води, които Виетнам приема за своя територия. Ханой разкритикува решението и изпрати кораби кат ответна реакция, която резултира в размяна на залпове с водни оръдия.

В това време около 19 хил. работници се организираха на протест в град Туан Ан в понеделник, след което атакува два индустриални парка с международна собственост. Пострадали са не само китайски, но също тайвански и корейски компании.

Спорните граници в Южнокитайско море стават чест повод за сблъсъци между Китай, Виетнам и Филипините, Бруней и Индонезия. Наред с тези срълкновения Пекин и Токио имат дългогодишен спор за няколко ненаселени, но богати на ресурси острова в Източнокитайско море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай