Неделя,

Видовден за Фокс нюз, бръкнаха се с 800 млн. долара

От: Иван Ангелов -
1307
Видовден за Фокс нюз, бръкнаха се с 800 млн. долара
A
A
A

Подкрепящата Доналд Тръмп консервативна телевизионна мрежа Фокс нюз сключи извънсъдебно споразумение и плати 787 и половина милиона долара по дело за клевета, заведено от компанията за машинен вот "Доминиън".

"Доминиън" заведе дело срещу Фокс нюз за клевета, тъй като бизнесът на базираната в Денвър компания, е бил ощетен от фалшиви твърдения по телевизията за подправен вот срещу Доналд Тръмп. Със сключването на извънсъдебно споразумение собственикът на Фокс Рупърт Мърдок беше спасен от изслушване в съда. Процесът за клевета беше един от най-очакваните в САЩ, а от Фокс официално обявиха, че извънсъдебното споразумение е част от ангажимента на компанията към високите журналистически стандарти.

По случая беше установено, че представители на мениджмънта и журналисти от Фокс в лични разговори са поставяли под въпрос твърденията за конспирация и подправяне на изборните резултати от 2020 година, но въпреки това са пуснали подобни репортажи в ефир. Срещу Фокс нюз се води и второ дело за клевета, този път от компанията "Смартматик", която търси обезщетение от близо 3 милиарда долара заради фалшиви твърдения за подправяне на изборните резултати.

"Истината има значение. Лъжите имат последствия. Преди повече от две години, поток от лъжи помете Доминиън и представители на изборната администрация в цяла Америка. Създадена беше една алтернативна вселена на конспиративни теории, която нанесе щети и на Доминиън, и на страната. Днешното споразумение за 787 и половина милиона долара представлява отчетност и възстановяване на имиджа. Истината не различава партийни окраски - червено или синьо", заяви Джъстин Нелсън - адвокат на " Доминиън".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com