Ветеранът Хейгъл напусна Пентагона

Ветеранът Хейгъл напусна Пентагона | StandartNews.com

Военният министър се оказа изправен пред джихадисти и ебола

През юли военният министър на САЩ Чък Хейгъл, който неотдавна подаде оставка като шеф на Пентагона, се обади по телефона на вратаря на националния отбор на САЩ по футбол Тим Хауърд след осминафиналния мач на "Мондиал 2014" да го поздрави за победата и между другото му казал, че от него би станал чудесен министър на отбраната. Оттеглянето на Хейгъл от силовото министерство на САЩ след по-малко от година, откакто стана шеф на Пентагона, явно показва, че за президента Барак Обама и приближените му Хейгъл вече не става за военен министър. Причината, разбира се, не е в личните качества, а в промяната на ситуацията и стратегията на Белия дом по отношение на конфликтите по света, в които САЩ са замесени. Това потвърди и президентът Барак Обама, който на прощаване с Хейгъл каза: "Чък беше необикновен министър", той бе министър на отбраната за пример". А американските медии добавиха, че оставката на Хейг става в момент, когато президентът Барак Обама е изправен пред сериозни проблеми на националната сигурност на САЩ. На първо място борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и ревизията на плановете за изтегляне от Афганистан, където напускането на американците даде възможност на талибаните да се активизират и да кроят планове за връщане на власт в Кабул. Министърът на отбраната на САЩ може би е изгубил поста заради нежеланието да се меси в ситуацията в Сирия, смята политическият наблюдател на CNN Барбара Стар.

Освен това на неотдавнашните междинни избори демократите загубиха контрола и на Сената. Сега републиканците контролират и двете камари на Конгреса и напират за промени във външната политика и военната стратегия. В политическите среди във Вашингтон се знае, че след победата си в междинните избори републиканците са настоявали за смяна на шефа на Пентагона и други членове на администрацията. Освен това в последно време напрежението между Хейгъл и висши представители на Белия дом, включително съветника по националната сигурност Сюзън Райс, нарасна. Според Bloomberg "Чък се дразнеше от някои аспекти на политиката на национална сигурност на администрацията и нейния процес на вземане на решения". Чък Хейгъл, който в миналото бе сенатор от Републиканската партия, има доста врагове сред републиканците. Влиятелният сенатор Джон Маккейн бе против номинацията на Хейгъл за военен министър в администрацията на демократите, въпреки че Хейгъл е републиканец. Мисиите на министъра, когато наследи на поста Лео Панета в началото на 2013, бяха изтеглянето на американските части от Афганистан и намаляването на военния бюджет. Две години по-късно Чък Хейгъл трябваше да управлява криза в Украйна, интервенция в Западна Африка в опит за овладяване на епидемията от ебола и война срещу напредването на "Ислямска държава".

Хейгъл бе първият ветеран от Виетнамската война на САЩ през 60-те и 70-те години, назначаван за министър на отбраната, както и един от малкото министри, които са били ранявани през войната. След военната служба като доброволец той завършва Университета в Небраска и става началник на канцеларията на конгресмена Джон Макколистър. През 1981 г. президентът Роналд Рейгън го назначава за заместник-шеф на Управлението за ветераните от войната. На този пост той съдейства за електронизирането на дейността на управлението, както и за увеличаване на помощите за здравето на пострадалите от войната. След това е заемал редица други важни длъжности, докато през 1996 г. е избран за сенатор от щата Небраска и е преизбиран няколко пъти. Като сенатор се е занимавал с външнополитически, финансови и други въпроси. По-късно е съпредседател на Съвещателния съвет по разузнаване към президентството на Барак Обама. Като професор е преподавал в Университета Джорджтаун "Практика на националното управление". Автор е на публикуваната през 2008 г. книга "Америка: Нашата следваща глава". Със съпругата си Лилибет имат дъщеря и син.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай