Важно! Израел излезе с план за Газа след войната

Представи го министърът на отбраната на Израел

Важно! Израел излезе с план за Газа след войната | StandartNews.com

План за Газа след войната представи министърът на отбраната на Израел.

Палестинците в Ивицата Газа да могат да управляват гражданските въпроси с помощта на “глобална работна група”, без израелски заселнически активности, но при продължителен военен контрол. Такъв план представи министърът на отбраната на Израел Йоав Галант, предаде Би Би Си.

Планът за Газа след войната предвижда и възстановяването на Газа да се ръководи от САЩ, Египет и “умерени” арабски държави, пише „Труд“.

Досега никой високопоставен израелски служител не бе излагал такава визия.

Това става само ден преди четвъртата от октомври насам визита на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в региона. Тя включва Израел, Западния бряг, Турция, Гърция, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет.

В навечерието на визитата на Блинкън Израел също така потвърди, че преминава към нова фаза във войната, с по-малко военно присъствие на север и по-прецизирани атаки срещу бойци и лидери. На север все пак ще има обиски, операции срещу тунели, ще продължат и въздушните удари, които според здравните власти в Газа са причинили смъртта на хиляди цивилни, но според Израел са ликвидирали и много бойци.

В плана на Галант е предвидено Израел да няма гражданско присъствие в ивицата Газа, тъй като се изхожда от презумпцията, че след войната Хамас вече няма да контролира анклава и няма да е заплаха за сигурността на Израел (една от целите на войната).

За постигането на другата ключова цел - освобождаването на израелските заложници, връщането на жителите на Северна Газа по домовете им се обвързва с освобождаването на всички заложници.

Планът предвижда още Израел да има правото да предприема военни действия в името на сигурността си, както и да контролира границите на Газа. Очаква се тази точка да бъде посрещната критично от арабския свят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай