Важен противник на Путин избяга от Русия

Ксения Собчак е избягала от Русия, след като срещу нея беше заведено дело за изнудване

Важен противник на Путин избяга от Русия | StandartNews.com

Руската журналистка Ксения Собчак е избягала от Русия, след като срещу нея беше заведено дело за изнудване, съобщиха държавни медии, цитирани от Франс прес.

40-годишната Собчак "избяга от Русия през нощта", съобщи полицейски източник, цитиран от ТАСС. Според него тя е минала през Беларус, за да достигне Литва.

Според ТАСС домът на дъщерята на бившия кмет на Санкт Петербург, който беше политически наставник на Владимир Путин, "е бил обискиран днес сутринта".

Според ТАСС и държавната телевизия РТ срещи бившата кандидат-президентка е започнато дело за изнудване. Случаят засяга и нейния бивш бизнес мениджър и бивш главен редактор на модното списание Татлер. Според същия източник случаят се отнася до опит за изнудване на държавната компания Ростек, която произвежда и изнася промишлени продукти, предназначени предимно за военния сектор.

Подобно престъпление се наказва с до 15 години лишаване от свобода.

Ксения Собчак е част от руската политическа опозиция от години, въпреки че нейни критици я обвиняват, че тя служи само, за да помага на президента Владимир Путин да изглежда по-добре, отбелязва АФП.

Хиляди руснаци напуснаха Русия от началото на офанзивата в Украйна в края на февруари. Втора вълна от заминавания последва след обявяването на частичната мобилизация на 21 септември.

Повечето от членовете на руската опозиция са в изгнание или в затвора, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай