Вътрешните министри от ЕС обсъждат квотите за бежанците

Вътрешните министри от ЕС обсъждат квотите за бежанците | StandartNews.com

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се събират на редовен съвет в Люксембург, на който ще обсъждат предложените от Европейската комисия квоти за разселване на бежанци.

Много страни се противопоставят на тях и предстоят спорове и тежки преговори през следващите месеци.

Целта на обсъждането е да бъде взето решение за по-справедливо разпределение на бежанците на териториите на 28-те членки на ЕС.

Кризата с бежанците оказва най-силен натиск върху Италия, Гърция и Малта, информира още BBC.

В същото време обаче част от северните и източноевропейските държави твърдят, че мигрантите не биват да бъдат разселвани принудително на места, в които те не искат да пребивават.

Над 1800 мигранти загинаха в Средиземно море от началото на година, докато се опитват да стигнат до Европа от Либия с различни лодки и кораби. Това е с близо 20 процента повече от миналата година по това време.

Така заради засиления бежански натиск над Италия и Гърция Европейската комисия предложи повечето останали страни от Европейския съюз да приемат общо 40 хиляди мигранти от двете държави през следващите няколко години. Комисията предложи квотна система, базирана на различни фактори – население на приемащата страна, БВП, стандарт на живот, брой приети досега бежанци. В схемата не участват няколко страни, например Великобритания, които са договорили да останат извън нея. Някои от останалите, включително България, изразиха несъгласие с броя бежанци, който е определено да приемат. За България това са общо 788 души. Въпреки несъгласието на много държави, Европейската комисия ще защитава квотната схема по време на съвета на министрите, допълва още БНТ.

"Разбираме, че според някои хора това предложение отива твърде далеч, други пък смятат, че то не постига достатъчно. Смятаме, че предложението постига правилният баланс и ние ще защитаваме това", заяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

Италианският премиер Матео Ренци предупреди, че ако не срещне разбиране от европейските си колеги, може да прибегне до "План Б", който предвижда даване на бежанците на статут на постоянно живеещи в Италия и ще им позволи свободно пътуване из цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай