Вашингтон отлага удара поне с 10 дни

Москва праща нов кораб

Вашингтон отлага удара поне с 10 дни | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама отложи военната намеса в Сирия минимум за 10 дни, пише "Таймс". Междувременно президентът на САЩ е дал разпореждане да се разшири списъкът с потенциални цели за удар в Сирия, съобщи в. "Ню Йорк Таймс". Според изданието това се е случило след доклад на американското разузнаване, че сирийските военни сили и оборудването променят разположението си. "Президентът на САЩ има намерението да отслаби способността на сирийските правителствени сили за нова химическа атака", заявиха от Белия дом. Първоначалният списък от цели включваше около 50 обекта в Сирия. За да се избегнат непредсказуеми последствия, се планира избягването на удари по местата за съхранение на химическо оръжие, което стана повод да започне подготовка операцията.

Цели могат да бъдат частите на сирийската армия, за които се предполага, че са отговорни за извършването на химическата атака, щабните подразделения, които са я планирали, както и артилерийските и ракетните батареи, които непосредствено са нанесли удара. Началникът на Обединения комитет на началник щабовете Мартин Демпси заяви, че сред потенциалните цели са и базите на ПВО, които се разглеждат като средства за защита на химическото оръжие.

Москва праща нов кораб

Големият десантен кораб от руския Черноморски флот "Николай Филченков" ще отплава от Севастопол за Новоросийск, откъдето ще поеме към бреговете на Сирия, съобщи за Интерфакс източник от Главния щаб на ВМФ на Русия. В Новоросийск корабът ще вземе "специален товар, след което ще отплава към назначения район за бойно дежурство в Източно Средиземно море". Корабът току-що се е върнал в Севастопол след четири похода до Средиземно море от Новоросийск. Не се съобщават подробности за товара. Завчера през Босфора на път за Сирия преминаха три руски бойни кораба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай