Четвъртък,

Вашингтон погна Безос

От: Агенция Стандарт -
322
Вашингтон погна Безос
A
A
A

Главният прокурор на Вашингтон, Карл Расин, съобщи, че съди технологичния гигант Амазон на антитръстово основание. Отправеното обвинение е за нарушаване на закона на Вашингтон, "злоупотреба и поддържане на монополна власт и контролиране на цените на онлайн пазара на дребно". Освен това главният прокурор твърди, че компанията е увеличила печалбата си, принуждавайки потребителите да плащат изкуствено завишени цени, предаде Нова.

Паралелно с това е заплашвала да премахне продавачите от трети страни, ако те продавали продуктите си на други платформи на по-ниски цени. Главният прокурор на американската столица твърди, че Амазон "вреди на конкуренцията и иновациите", като същевременно заяви, че трябва да има "справедлив онлайн пазар" за жителите на столицата.

В отговор говорител на технологичния гигант отвърна, че търговците сами определят цени за продуктите, които предлагат в платформата Амазон. Делото цели да спре компанията да използва "антиконкурентни" практики и призовава за изплащането на обезщетения, като това ще важи за нарушения на правилата само на територията на окръг Колумбия.

От Амазон обаче добавят, че ако се стигне до компенсации, то сайтът ще бъде принуден да търгува на по-високи цени за клиентите, което е "странно противоречи на основните цели на антитръстовото законодателство".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички