Варуфакис обвини Ципрас в предателство

Варуфакис обвини Ципрас в предателство | StandartNews.com

Словесна война избухна в Гърция, където преди броени дни премиерът Алексис Ципрас подаде оставка и където се чакат избори наесен. Бившият финансов министър Янис Варуфакис, който се смяташе за един от най-приближените на Ципрас хора, преди да се оттегли от поста, нападна бившия министър-председател и го обвини в предателство. В интервю, цитирано от "Гардиън", той заяви, че Ципрас е решил "да се предаде" пред "наказателните" искания на международните кредитори.

Според Варуфакис вместо да остане верен на платформата, заради която е била избрана неговата партия СИРИЗА, младият премиер се е поддал на егото си и е направил съзнателен избор да се превърне в "нов Дьо Гол, или по-вероятно - Митеран ".

"В онази нощ Ципрас взе решение за референдум не само за да се предаде пред Тройката, но и за да приложи условия за тази капитулация на базата на това, че е по-добре да го направи едно прогресивно правителство, което се отвращава от сделката, отколкото да го остави в ръцете на местните слуги на Тройката, които биха се предали с ентусиазъм", казва Варуфакис. В резултат на това СИРИЗА не само угаснала като надежда на европейското движение против строгите икономии, но и мутирала в нещо много по-различно от онова, заради което е била създадена.

Варуфакис смята, че премиерът започва чистка на несъгласните в партията. Сред тях е и председателката на парламента Зои Константопулу, която симпатизира на отцепилите се в нова фракция и бъдеща лява партия "Народно единство" 25 крайно леви депутати от СИРИЗА. Самият Ципрас обвини Константопулу, че "се държи като диктатор", след като тя определи процедурата по свикване на предсрочни избори като "недемократична и противоконституционна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай