Варуфакис: Германия иска Grexit, за да сплаши французите

Варуфакис: Германия иска Grexit, за да сплаши французите | StandartNews.com

Германия желае Гърция да бъде извадена от валутния съюз, за да сплаши Франция и да я накара "да приеме нейния модел на дисциплинарна еврозона". Това обяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис.

Убеждението ми е, че германският министър на финансите Волфганг Шойбле иска Гърция да бъде извадена от системата на единната валута, за да предизвика силен страх у французите и да ги накара да приемат неговия модел на дисциплинарна еврозона, каза той пред британския вестник "Гардиан".

Шойбле е убеден, че при сегашното състояние на нещата му е необходим Grexit, за да се изясни положението по един или друг начин, смята Варуфакис.

Стандарт Нюз припомня, че гръцкият парламент одобри в петък предложението за реформи, отправено от Ципрас към кредиторите, които от своя страна го оцениха като положително. По този начин гръцкият премиер се надява, че страната ще остане в еврозоната.

Вчера хиляди гърци протестираха срещу одобрението на предложенията на кредиторите. Те се сърбаха в центъра на Атина, за да поискат от Алексис Ципрас да не погазва вота им "против".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай