Сряда,

Вадят нож на опашка за бензин във Великобритания

От: Стандарт -
Вадят нож на опашка за бензин във Великобритания
A
A
A

Пети ден продължава кризата за гориво във Великобритания. Въпреки многократните призиви на властите гражданите да не се презапасяват, дългите опашки по бензиностанциите не секват. Стигна се дори до саморазправа между изнервени шофьори.

Размахан нож, вербална и физическа агресия и грозни сцени на саморазправа. Мястото е Уелинг, в предградията на Лондон. Причината - шофьор опитал да пререди опашката на бензиностанцията. Разгневен мъж взима нещата в свои ръце и атакува "нарушителя". Ситуацията ескалира за секунди, а след намесата на очевидци, мъжът с ножа изоставя колата си и си тръгва пеша.

Тази сцена на абсурда е само един от примерите за напрежението, което породи липсата на доставки на гориво.

Хиляди бензиностанции във Великобритания бяха принудени да затворят, след като клиентите изкупиха бензина до последна капка. Оказва се - наличности има, но не и шофьори на цистерни, които да докарат горивото.

Тази нощ карах в продължение на два часа, докато открия бензиностанция, която работи. А когато намерих такава имаше ужасна опашка! Това е пълна лудост! Казват, че няма недостиг на горива, но явно хората са изпаднали в паника, каза Дейвид Скейд, шофьор на камион за доставки.

150 военни са в готовност да се включат в доставките на гориво, но правителството няма да прибегне до тази мярка, преди това да стане крайно наложително.

Властите в Лондон са решили да изчакат до четвъртък, преди да намесят армията. Страната има спешна нужда да назначи близо 100 000 шофьори, за да не блокира транспортният сектор.

За автомобилите на спешните служби се предвижда приоритетен достъп до бензиностанции.

Пандемията доведе до сериозен недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили и това е така в Полша, в Германия, в Съединените щати. Секторът е пред колапс и графикът на доставките е нарушен. За съжаление, когато хората започнат панически да купуват даден продукт, както беше преди година с тоалетната хартия, ситуацията бързо ескалира, каза Грант Шапс, министър на транспорта на Великобритания.

Повод за оптимизъм все пак има - големите вериги съобщават, че ако в събота са имали около 500% по-висока посещаемост от обикновено, то днес клиентите са с около 40% повече.

Лицензите на шофьорите ще бъдат удължени до първото тримесечие на следващата година. Предлагат се и краткосрочни визи за граждани на ЕС, които биха желали да се върнат да работят на Острова, съобщава БНТ.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички