В Украйна: Булдозер срещу властта

Спецчасти на милицията осуетиха яростен щурм на президентството

В Украйна: Булдозер срещу властта | StandartNews.com

Киев. Гневът на украинците срещу спирането на евроинтеграцията на страната им се изля в Киев със сила, по-голяма от всички досегашни демонстрации. Половин милион души от цялата страна окупираха столицата, за да изразят недоволството си срещу решенията на властта да се сближава с Русия, а не с Европейския съюз. Най-масовият протест досега съвпадна с 22-годишнината от референдума за независимостта на Украйна от СССР.

Булдозер срещу президентството бе една от най-агресивните прояви. Група демонстранти атакували с тежката машина автобуси на полицията, паркирани около сградата на президентската администрация. С булдозера нападателите успели да разкъсат кордона и да премахнат част от металните заграждения, но били спрени от силите на реда със сълзотворен газ. За охрана на демонстрациите бяха изкарани специалните части за борба с безредиците "Беркут". Опозиционни лидери обаче определиха акцията като провокация и се разграничиха от нея.

Шествията в центъра на Киев в неделя събраха стотици хиляди демонстранти от цялата страна - според някои данни половин милион души. Масовият митинг бе свикан по-рано от няколко опозиционни партии, които призоваха за "Народно вече" (Народно събрание). "Летете, шофирайте, вървете до Киев от всички краища на Украйна, но се съберете всички на 1 декември", призова опозиционната лидерка Юлия Тимошенко в изявление. Десетки хиляди последваха призива й. Само от Лвов в нощта срещу неделя към столицата са поели стотина автобуси и автомобили, превозващи общо 10 000 протестиращи. Десетки бяха и колите от Виница, Луцка, Житомир, Иваново-Франковска, насочили се към Киев.

Масовите протести станаха факт, въпреки че окръжният съд по-рано забрани да се провеждат протести на Площада на независимостта, Европейския площад и още няколко ключови точки в града. В неделния ден около 10 000 протестиращи започнаха демонстрацията си от парка "Тарас Шевченко", който не бе сред забранените, но тръгнаха към Площада на независимостта. Охраняващите площада полицаи бързо го напуснаха. Хиляди демонстранти имаше и в новата "база" на митингуващите - на Михайловския площад, който се намира на около 500 метра от Площада на независимостта. Няколкостотин души имаше и на територията на Михайловския манастир.

Един от лидерите на опозицията Арсений Яценюк заяви, че "събранието" няма да се разпуска и добави, че протестите ще продължат, докато премиерът Микола Азаров не подаде оставка. Опозицията призова също за обща стачка от понеделник. Междувременно демонстранти се оплакаха, че в центъра на столицата са заглушени мобилните връзки.

Демонстрацията не се размина и без пострадали хора. По време на сблъсъците са били ранени 59 служители на реда, предаде Укринформ, позовавайки се на информация от министерството на вътрешните работи. Междувременно РИА Новости съобщи, че при вълненията пред президентската администрация в Киев са били ранени най-малко трима поддръжници на евроинтеграцията. АФП съобщи за над 100 ранени милиционери.

Опозицията: Нямаме общо с насилието

Опозиционните лидери в Украйна се разграничиха от насилието, избухнало по време на проевропейските протести в столицата Киев. Според опозиционерите властите сами подклаждат напрежение, за да си намерят основание за полицейско насилие и обявяване на извънредно положение.

"Знаем какво иска президентът... да обяви извънредно положение в страната", заяви пред журналисти опозиционерът и бивш министър на икономиката Арсений Яценюк. Според него опитите да се влезе в президентството с булдозер са именно такава проява.

Вътрешният министър Виталий Захарченко пък заяви по-рано, че ако има нарушения на реда, полицията ще отговори. "Масови безредици? Полицията не може да не реагира на това. Искаме ли да станем като Либия и Тунис? Ако има призиви от опозицията за масови безредици, тогава ще реагираме", заяви Захарченко.

300 коли на поход срещу резиденцията на президента

Активистите от т. нар. "евромайдан" не се ограничиха с щурм на президентството, но вдигнаха мерник и на резиденцията на Янукович в село Новие Петровци край Киев. Само че милицията блокира пътя към вилата "Межигорье" и близо 300 автомобила форсираха двигателите на място, съобщи РИА Новости, позовавайки се на постинги на участниците в шествието в социалните мрежи. По-късно областният съд забрани протестни акции в близост до комплекса.

Междувременно киевската милиция съобщи, че над 100 униформени са пострадали в различна степен при сблъсъците в опита да се щурмува президентството, като част от тях са били приети в болница. Те са били атакувани от агресивни младежи с камъни и сълзотворни спрейове. Сред цивилните пострадалите са около 22-ма, като оплакванията са главно от травми от милиционерски палки и поражения от сълзотворен газ.

Янукович обеща в Европа, но не за сметка на бедност

Украинският президент Виктор Янукович обеща да направи всичко възможно, за да ускори сближаването на страната си с Европа, в опит да успокои гнева на стотиците хиляди украинци, които не одобриха спирането на споразумението за асоцииране с ЕС.

"Ще направя всичко, което зависи от мен, за ускоряване на процеса на сближаване на Украйна с Европейския съюз, без при това да се допуснат сериозни загуби за нашата икономика и влошаване на жизненото равнище на гражданите", се посочва в изявлението на президента по повод 22-рата годишнина от референдума за независимостта на Украйна от СССР.

Янукович нарече референдума от 1 декември 1991 г. безпрецедентна за Украйна "проява на пряко народовластие", пример за "необратимостта на демократичните промени" в младата европейска държава. Президентът увери, че постигнатото през 1991 г. ще е здрава основа за развитие на Украйна и превръщането й в "могъща, процъфтяваща, амбициозна държава".

"Украйна направи своя геополитически избор. Ние сме европейски народ и нашият път е определен исторически", посочи президентът. Той обаче изрази и дълбокото си убеждение, че Украйна трябва да се интегрира в общността на европейските нации като равноправен партньор, "който ще бъде уважаван, и с когото ще се съобразяват".
"Трябва да се ръководим изключително от националните си интереси, да се отнасяме отговорно към собственото си бъдеще. Трябва да отстоим интересите на страната си на политическата карта на Европа и на мира като голяма и наистина независима държава", заяви украинският президент.

Националисти превзеха кметството на Киев

Украински протестиращи националисти нахлуха в кметството на Киев и окупираха поне част от сградата, докато навън се вихрят антиправителствените протести заради решението на властите да сложат кръст на споразумение с ЕС. Това предаде Ройтерс, като цитира националистическия лидер Олех Тяхнибох, заявил пред Интерфакс, че представители на неговата партия са превзели сградата.

По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, са изпочупили стъкла и са влезли в сградата на кметството. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски. Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат.

Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора. По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството. Черновил, редактор на портала "Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По-късно бе окупиран и Домът на профсъюзите в Киев.

Феминистки вдигнаха гол бунт

Активистки на феминистката организация "Фемен" също се включиха в протеста срещу правителството по типичния за тях начин - с голи тела.

При акция пред украинското посолство в Париж млади дами уринираха върху снимки на украинския президент Виктор Янукович в знак на протест срещу насилието над демонстранти. На телата си петте активистки бяха изписали "Yanukovych piss off".

Друго голо момиче протестира пред манастира "Киево-Печорска лавра", дегизирана като ангел на смъртта. Тя бе със сърп в ръката и тъмен венец, а на тялото й бе изписано "Диктатурата трябва да умре".

Дъжд от оставки след разбити глави

Началникът на киевската милиция Валерий Коряк подаде оставка във връзка със събитията на Площада на независимостта в столицата на Украйна в нощта на 29 срещу 30 ноември. Това съобщи Министерство на вътрешните работи в Киев.

По-рано в събота оставка подаде и началникът на президентската администрация Сергей Левочкин. Той се оттегли от поста си без обяснения, но се смята, че това е решение заради несъгласието му с действията на милицията срещу протестиращите. Неговата съпруга, дизайнерът Зинаида Лигачьова, побърза да напише във Фейсбук, че "всеки мислещ човек може да помогне, като реагира на случващото се в страната" и че участва в протеста в подкрепата на европейската интеграция.

Междувременно между 15 и 20 депутати обявиха, че ще напуснат парламентарната група на управляващата "Партия на регионите". Сред тях бе и депутатът Инна Бохословская, която обяви с отворено писмо, че напуска партията, и настоя за оставка на правителството и президента.

Полска делегация в подкрепа

Полска делегация пристигна в неделя в Киев, за да подкрепи проевропейските протести. На Площада на независимостта в центъра на украинската столица пристигнаха още заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Протасевич, полският президент Бронислав Коморовски, бившият ръководител на ЕП Йежи Бузек и бившият премиер Ярослав Качински.

Германия зове към свобода на събиранията

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле призова Украйна да защитава мирните демонстранти и да осигури правото на хората за провеждане на събрания, предаде АФП. "Решително призовавам украинското правителство да обезпечи свободата на събранията и да защити мирните демонстранти от всякакъв вид сплашване и насилие", подчерта Вестервеле.

Хакери се включиха в протеста

Интернет сайтовете на украинския президент и вътрешното министерство станаха жертва на хакерски атаки на фона на антиправителствените протести. Сутринта сайтът на украинския държавен глава работеше с прекъсвания, а след това напълно спря, предаде ИТАР-ТАСС. В събота бе изключен официалният сайт на вътрешното министерство, а също и на украинското правителство. Местните медии съобщиха, че тези проблеми могат да са резултат от атаки на хакери. Засега няма официално потвърждение на тази информация. Киберпрестъпници по-рано призоваха протестиращите да изразят гнева си по интернет. "За съжаление не всеки украинец сега може да излезе на Михайловския площад в Киев или на площадите на други градове. Затова предлагаме на всички един от ефикасните способи да изразят своя протест в интернет. Имаме предвид DDоS атаки на сайтовете на нашите врагове във властта", цитира в. "Украинска правда" декларация на хакерите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай