В Шанхай отваря врати най-високата сграда в Китай

В Шанхай отваря врати най-високата сграда в Китай | StandartNews.com

Кулата в Шанхай, коята ще е най-високата сграда в Китай и втората по-големина в света, ще отвори врати скоро, съобщи "Manager.bg".

Китайския мегаполис за пореден път доказва амбициите си, а това е символът на невероятния град, който блести все повече и повече. Небостъргачът със спираловидна форма е с височина от 632 метра и се нарежда на второ място по височина след "Бурдж Халифа" в Дубай. И двете сгради са проектирани от американския архитект Маршал Страбала, пише БТА.

Кулата ще се издига в района на Пудун - финансовия и търговски център на Шанхай. Този проект е трети от поредицата кули, които са започнати да се строят. През 1993г. започва строежа на 420-метровата "Цзинмао", която е завършена през 1998г. Тя е последвана от високия 492 метра Шанхайски търговски център, чийто строеж приключи през 2008г.

Кулата е синоним на място, където земята се свързва с небето.

Когато става за рекорди "Бурдж Халива" няма никаква конкуренция, тя е висока 828 метра, но небостъргачът в Шанхай, чието построяване ще струва внушителните 2,4 милиард долара, вече събира само похвали. Става въпрос за сградата с двойна фасада, която е най-висока в света. Тя ще е оборудвана с асансьори, които се движат с 60 км/4 и ще стигат до втория най-висок хотел в света. 

"Когато се проектира много висока емблематична сграда, не може да се прави копие на друга кула. Трябва да се построи нещо уникално.", сподели Страбала.


Двойната фасада на кулата в Шанхай не е просто плод на проектантско решение, а осигурява изолация срещу ветровете през лятото и зимата.


"Тази сграда е като огромен термос", отбеляза архитектът. 121-етажната сграда ще приюти офиси с обща площ 573 000 кв.м, а само на четири етажа ще има бутици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай