В Минск: Лидерите обсъждат кризата в Украйна

В Минск: Лидерите обсъждат кризата в Украйна | StandartNews.com

Минск. Изход от кризата в Украйна с напрегнати нощни преговори ще търсят тази вечер лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. Владимир Путин, Петро Порошенко, Франсоа Оланд и Ангела Меркел се събраха в беларуската столица Минск с надеждата да постигнат мир между Киев и проруските опълченци.

Първоначално насрочената за 18 часа местно време среща бе отложена с три часа по необявени причини, като преди нея се проведе среща във формат Меркел-Оланд-Порошенко. Президентите на четирите държави пристигнаха в Минск в ранния следобед. Ангела Меркел и Франсоа Оланд пристигнаха по едно и също време и се качиха в една кола, с която се отправиха към Двореца на Независимостта, където трябваше да се състоят преговорите. Самолетът на украинския президент Петро Порошенко пристигна малко по-късно. Последен в Минск към 19,45 часа местно време дойде руският президент Владимир Путин.

Срещата може да стане кулминация на напрегнатите многостранни дипломатически усилия от последните дни. Разговорите са само лъч на надежда и резултатът от нея е несигурен, заяви по-рано днес говорителят на Меркел Щефен Зайберт. Москва е уверена, че преговорите за Украйна ще завършат с политическо решение, каза от своя страна руският външен министър Сергей Лавров, който също бе в беларуската столица. Той добави, че в подготовката на срещата е постигнат "забележителен успех" от експертите, но уточни, че окончателната дума, естествено, ще имат лидерите. "Отивам в Минск, за да прекратя огъня и да започна политически диалог незабавно и без всякакви условия", каза пък сутринта Петро Порошенко. Той също така заплаши, че ако в Минск не се стигне до спиране на огъня по дипломатически път, той, украинското правителство и Върховната Рада са готови да въведат военно положение в цяла Украйна.

Срещата на върха в Минск е повратен момент, било то за добро или за лошо, и ще предостави на Русия шанс, за да допринесе за уреждане на украинската криза, заяви по-рано върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Ако бъде постигнато съгласие, трудностите пред нас няма да свършат. Но ако изходът от срещата е негативен, всички опции, всяко развитие на ситуацията ще бъде възможно и някои от тези перспективи са обезпокояващи", обобщи дипломат номер едно на ЕС.

В навечерието на срещата в Минск се проведоха разговори на Контактната група за Украйна в състав представители на опълченците, Киев, Русия и ОССЕ. Очаква се да бъде подписано многостранно споразумение, съгласувано от Контактната група, предаде РБК, цитирайки източник от Кремъл. Според украински медии документът съдържа 15 точки, които се свеждат до спиране на огъня и изтегляне на тежкото въоръжение. Освен това украинският парламент е длъжен да приеме закон, даващ особен статут на редица региони. Документът съдържа предложение за още един закон, който да бъде съгласуван между Киев и опълченците - за предоставянето на автономен статут на някои региони. На 23 февруари трябва да бъде спряна операцията в Донбас, а след това да бъде обявена амнистия за пленените опълченци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай