В Македония постигнаха споразумение за новия кабинет

В Македония постигнаха споразумение за новия кабинет | StandartNews.com

Скопие. ВМРО-ДПМНЕ и Демократическия съюз за интеграция постигнаха споразумение за съставяне на новия кабинет на Република Македония.

Лидерите на двете партии, Никола Груевски и Али Ахмети, проведоха няколко часова среща, на която обсъдиха бъдещата програма на правителството, предаде БГНЕС.

В същото време в събота в Скопие започна първото заседание на новия парламент, който бе избран на 27-ми април тази година. Македонските депутати отново избраха Трайко Веляновски за председател на новия парламент.

"Основните приоритети на следващото коалиционно правителство ще бъдат евроатлантическата интеграция, икономическото развитие, провеждането на реформи за подобряването на икономическата и социалната ситуация, както и откриването на нови работни места и привличането на инвестиции", се казва в общото съобщение на двете партии.

В него се посочва, че обща съвместна работна група, включваща представители на двете партии, ще бъде сформирана и ще следи работата на ресорните министерства, които са включени в евроатлантическия процес. Тази работна група редовно ще информира партиите за постигнатите резултати и предприетите реформи.

Най-възрастният депутат Стоян Миланов откри първото заседание на новия македонски парламент в Скопие. От 123 депутати в пленарната зала присъстваха 85. Както е известно опозиционният Социалдемократически съюз /СДСМ/, който спечели 34 места, обяви бойкот на парламента. В залата не присъства и единственият депутат от НДП.

ВМРО-ДПМНЕ разполага с 61 депутати, а партията на Али Ахмети с 19 мандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай