В Косово гласуват на втория тур на местните избори

Председателят на временното общинско ръководство в Прищина е арестуван

В Косово гласуват на втория тур на местните избори | StandartNews.com

Прищина. Започна вторият тур на местните избори в Косово. В тази връзка има засилено полицейско присъствие в районите на избирателните секции.

Гласуването се провежда според косовските закони, в съответствие с Брюкселските споразумения за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Белград за пръв път разреши на косовските сърби (около 10% от населението) да участват в избори.

Гражданите ще дадат вота си за кметове на 25 от 38 общини, включително и на шест общини, в които живеят сърби. Последните се намират южно от река Ибър.

Избирателните секции отвориха още в 7.00 ч. местно време и ще приключат работа в 19.00 ч.

„Гражданите на Косово имат право да гласуват, без да се страхуват за своята сигурност, във всяка част на страната. Лицата, които заплашват свободното право на глас, ще понесат отговорност за нарушаването на правата на избирателите". това каза в събота президентът Атифете Яхага.

Председателят на временното общинско ръководство на Прищина Любинко Караджич е бил задържан в полицейското управление в Грачаница. това е станало няколко часа след отварянето на избирателните секции за втория кръг на местните избори в Косово, предаде Танюг.

Първи тур на местните избори в Косово бе на 3 ноември. Той бе белязан от множество инциденти и бойкот от „патриотичните сили" в северните части на Косово. Там живее основната част от сърбите, пише БГНЕС. 13 кмета бяха избрани на първи тур, включително на три от четирите общини в северно Косово. Изключение правят Косовска Митровица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай