В Германия започна процес срещу неонацисти

Снимка: Ройтерс

В Германия започна процес срещу неонацисти | StandartNews.com

Мюнхен. В Мюнхен започва един от най-големите съдебни процеси в Германия срещу неонацисти по обвинения в девет ксенофобски убийства.

Пред съда ще застане 38-годишната Беате Цшепе. Двамата й съучастници - Уве Бьонхарт и Уве Мундлос се самоубиха на 4 ноември 2011 г. след неуспешен банков обир.

Деветима турци и един грък бяха убити с едно и също оръжие през периода 2000-2009 година в интернет кафенета, магазини и павилиони за дюнери в цяла Германия. Полицията обаче нито веднъж не е разглеждала сериозно версията за убийства от ксенофобски подбуди.

Случаят разбуни духовете в Германия след като полицията погрешно обвини членове на турската мафия за убийствата. Шефът на вътрешното разузнаване на Германия подаде оставка заради скандала.

Първото заседание на съда беше отложено заради нередности с акредитацията на чужди журналисти.

Процесът е безпрецедентен по мащаб от 36 години насам, когато беше съдена бандата Баадер-Майнхоф. В края на април Германия официално поднесе извинения в ООН заради пропуските, допуснати при разследването, като призна, че тези расистки убийства "без никакво съмнение са сред най-тежките посегателства срещу човешките права през последните десетилетия в Германия".

Основната заподозряна - 38-годишната Беате Цшепе, е застрашена от дългогодишна присъда за съучастие в девет ксенофобски убийства, после и в убийство на полицайка през 2007 г. Според обвинението тя е замесена също в два атентата срещу общности на чужденци и в 15 въоръжени грабежа на банки. Неин защитник заяви, че тя няма намерение да говори по обвиненията, тъй като пази пълно мълчание от година и половина. Двамата ѝ съучастници - предполагаемите убийци Уве Бьонхарт (на 34 години) и Уве Мундлос (на 38 г.) - се самоубиха на 4 ноември 2011 г. Тримата членували в неонацистката клетка "Националсоциалистически нелегални". Други четирима души са заподозрени в оказване на логистична помощ и също ще бъдат на подсъдимата скамейка. Процесът може да продължи две години и половина.

Очаква се съдът да отговори по-специално на два въпроса, измъчващи хората в Германия: Как така тримата неонацисти, взети на мушка от контраразузнаването още в края на 90-те години, толкова дълго са живели необезпокоявани? И как е могло поредица от убийства на дребни търговци имигранти да остане без обяснение над 10 години? "Години наред сякаш никой не се е възпротивил срещу тези престъпления", обобщава седмичникът "Шпигел".

Деветима турци и един грък бяха убити през периода 2000 - 2009 г. в интернет кафенета, плод-зеленчукови магазинчета и павилиони за дюнери в цяла Германия винаги с едно и също оръжие. Полицията обаче нито веднъж не разгледа сериозно версията за убийства от ксенофобски подбуди. Семействата на жертвите обаче са обект на подозрения, натиск и заплахи.

"11 години вече ни отказват правото да сме потърпевши", заявява Семия Симсек, чийто баща беше убит край своята сергия за цветя, а майка ѝ - обвинена в това престъпление. Семия Симсек и брат ѝ Енвер, чийто баща е убит от групата, пристигат на делото.

По време на възпоменателна церемония за жертвите миналата година канцлерът Ангела Меркел помоли за прошка погрешно обвинените семейства. Убийствата "са позор за страната ни", заяви тя. Аферата беше разкрита чак през ноември 2011 г., и то случайно, когато полицаи откриха телата на Бьонхарт и Мундлос, предпочели да се самоубият, вместо да се предадат след неуспешен обир. Голямото закъснение предизвика критики към службите за сигурност в Германия, обвинявани дори в расизъм. Очаква се и парламентарна анкета по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай