В Европа: Драконовски мерки по граници и летища

В Европа: Драконовски мерки по граници и летища | StandartNews.com

Париж засилва ударите срещу джихадисти в Сирия и Ирак, обяви президентът Оланд

Германия, Италия и Испания обявиха, че затягат граничния контрол с Франция след атаката в Ница, при която бяха убити най-малко 84 души. Още няколко европейски страни обявиха, че засилват мерките за сигурност на фона на трагедията. Междувременно френският президент Франсоа Оланд обяви удължаване с още три месеца на извънредното положение, което се очакваше да бъде свалено след края на Европейското първенство по футбол. Оланд обяви и тридневен национален траур в памет на жертвите от Ница.

Испания засили мерките за сигурност по границата с Франция, заяви министърът на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас. По-рано Италия също затегна контрола на границата с Франция. Както съобщи местната агенция АНСА, проверяват се всички автомобили, идващи от Франция. В Германия мярката ще бъде предприета в координация с френските власти, предаде Ройтерс, като се позова на федералната полиция. Ще бъде затегнат контролът на германските летища и на границата с Франция. Италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано обяви в страницата си в Туитър, че е свикал спешно заседание на комитета за борба с тероризма.

Властите на италианската област Лигурия, която граничи с френския Лазурен бряг, предложиха да приемат пострадали от касапницата. Губернаторът Джовано Тоти съобщи още, че освен по сухопътната граница са засилени проверките и по летища, гари и други обществени места.

Лондонският кмет Садик Хана заяви, че мерките за сигурност в столицата ще бъдат преразгледани след нападението в Ница. Чешката полиция съобщи, че повишава сигурността като превантивна мярка, основно на летищата, гарите и местата за масови спортни и културни събития.

Френският президент Франсоа Оланд заяви в национално телевизионно обръщение, че атаката в Ница несъмнено е терористично нападение, предаде Ройтерс. Извънредното положение, въведено след парижките атентати от ноември, ще бъде продължено с три месеца, посочи още той. Само ден по-рано Оланд бе обявил, че то ще бъде свалено на 26 юли, но атаката в Ница промени плановете. Оланд се зарече още да продължи ударите срещу джихадистите.

"Ще засилим ударите си в Сирия и Ирак - каза той. - Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни заплашват", добави Оланд.

"Франция е в сълзи, огорчена е, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я поразят", заяви той, добавяйки, че при сегашната ситуация цялата страна трябва да е нащрек. "Цяла Франция е под заплаха от ислямисткия тероризъм. Трябва да проявим безупречна бдителност", каза Оланд.

Посланик Дьо Кабан: Ние сме първата мишена

Със сигурност ние сме първата мишена от ИДИЛ, каза посланикът на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан. Сред причините за това Франция да е мишена на терористите според него е фактът, че Франция е първа в ЕС, която използва самолети в Сирия и Ирак. "Фактът, че тези атаки се случиха на 14 юли, може би също не е абсолютно случайно - нашия национален празник", посочи той и обясни, че тази дата е символ на стремежа на френския народ, повече от 200 години, да живее в свобода.

"Както знаете, терористични атаки винаги ще има", каза Дьо Кабан. Според него във Франция службите за сигурност работят най-твърдо и най-сериозно. Дьо Кабан благодари няколко пъти на всички българи за съпричастността след трагедията в Ница, както и на премиера Бойко Борисов, министъра на външните работи Даниел Митов, кмета на София Йорданка Фандъкова и останалите, които са изпратили съобщения след този атентат.

Брюксел: Разчитайте на нас

Лидери от Европа и цял свят заклеймиха нападението в Ница, определяйки го като "варварско" и "чудовищно".
Американският президент Барак Обама осъди в специално изявление нападението и разпореди на спецслужбите на САЩ да поддържат контакт с френските си колеги при разследването на нападението.

Трагедията завари лидерите на европейските институции в Монголия, където тече 11-ата среща на високо равнище Азия - Европа. След минута мълчание в памет на жертвите председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви: "Трагичен парадокс е, че мишена на този атентат бяха хора, празнуващи свободата, братството и равенството. Днес Европа и Азия сме единни в подкрепа на френския народ. Осъждаме трагедията и продължаваме борбата срещу екстремисткото насилие и омраза."

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер каза, че Франция може да разчита на нея в борбата с тероризма както във вътрешността на съюза, така и извън него.

Ангела Меркел заяви, че Германия ще остане на страната на Франция в борбата срещу тероризма.
Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на френския си колега Франсоа Оланд. "Потресаващи са жестокостта и особеният цинизъм на това престъпление, извършено в деня на националния празник на страната ви", казал той. Путин е подчертал, че за победата над "това чудовищно зло" е необходимо да се обединят силите на цялото цивилизовано човечество.

Най-кървавите дни за Европа

- 28 юни 2016 г. 45 души бяха убити при атака на двама терористи камикадзе на истанбулското летище "Ататюрк". Турските власти обвиниха "Ислямска държава"
- 22 март 2016 г. 32-ма души загиват, а стотици са ранени при координирани атаки на джихадисти на брюкселското летище "Завентем" и метростанция в центъра на белгийската столица. Извършителите са свързани с организаторите на атаките в Париж
- 13 ноември 2015. Членове на "Ислямска държава" извършват координирани атаки в Париж, убивайки 130 души.
- 7-9 януари 2015 г.: Въоръжено нападение в Париж срещу офисите на сатиричното списание "Шарли Ебдо" и атака срещу еврейски кошер магазин. Жертвите са 17. Отговорност за нападението пое "Ал Кайда"
- 24 май 2014 г.: Четирима души загинаха в Еврейския музей в Брюксел след нападение на въоръжен с автомат "Калашников" терорист, свързан с ИД в Сирия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай