В Македония взеха решението! Има ли напрежение

Парламентът одобри френското предложение

В Македония взеха решението! Има ли напрежение | StandartNews.com

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/, предаде БГНЕС.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала.

Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори стерилизация.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай