Ужас без край! Жертвите в Турция станаха над 21 000

Над 6 000 сгради разрушени

Ужас без край! Жертвите в Турция станаха над 21 000 | StandartNews.com

Ужасът в Турция няма край. Броят на загиналите от разрушителното земетресение надхвърли 21 000 души, съобщи АФП. Според официалните данни 17 674 души са загинали в Турция и 3377 в Сирия след земетресението с магнитуд 7,8 в понеделник, с което потвърденият общ брой достигна 21 051.

Този брой е по-висок от загиналите 17 000 души през 1999 г., когато подобно силно земетресение удари по-гъсто населената северозападна част на Турция.

Първата помощ от ООН достигна зоните, контролирани от сирийските бунтовници, но надеждите за намиране на още оцелели намаляха. Студът е една от причините за затруднената работа на спасителите.

Изминаха 72 часа, които експертите смятат за най-вероятния период за спасяване на животи.

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус каза, че е на път за Сирия.Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом посред зима. Мнозина са настанени в импровизирани подслони на паркинги в супермаркети, джамии, край пътя или сред руините и често отчаяно се нуждаят от храна, вода и топлина.

По данни на властите около 6500 сгради в Турция са се срутили, а редица други са били повредени в зоната на земетресението, където живеят около 13 милиона души.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обеща да възстанови районите, засегнати от двете смъртоносни земетресения, в рамките на една година.

Турският лидер заяви, че всяко семейство, засегнато от земетресенията, ще получи обезщетение в размер на 10 000 турски лири (531 долара).

Мащабът на бедствието остава неизвестен, но по предварителни изчисления свързаните със земетресението обществени разходи, включително усилията за възстановяване, могат да съставляват 5,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Във вторник Ердоган обяви тримесечно извънредно положение за засегнатите от земетресението провинции, което ще му позволи да предприеме бързи мерки за обезопасяване и за оказване на финансова помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай