Усмихнатият дипломат на Ватикана

Усмихнатият дипломат на Ватикана | StandartNews.com

Дясната ръка на папата е безкомпромисен за гей браковете

Сблъсъкът с Уго Чавес е първото изпитание за Пиетро Паролин

Когато на 31 август 2013 г папа Франциск оповестява публично, че е приел оставката на държавният секретар на Ватикана - кардинал Тарчизио Бертоне, който заемаше този пост цели 7 години, никой не се учуди - всеки нов папа назначава свои хора. Но техните биографии са знакови за проблемите, на която Ватиканът смята да акцентира. В този смисъл, назначението на 58-годишния кардинал Пиетро Паролин, полиглот с опит в дипломацията, бе изтълкувано от експертите като сигнал, че новият папа смята да активизира международната дейност на Римокатолическата църква. И те се оказаха прави.

Паролин бе сравнително млад за важния пост - само назначеният на същата длъжност през 1930 г. Еудженио Пачели, бъдещ папа Пий XII, със своите 53 години е по-млад от него за целия минал век.

Монсеньор Паролин пристига в събота у нас за тридневна визита. След като освети църквата "Успение Богородично" в двора на Католическата апостолическа екзархия в столицата, гостът ще се срещне не само с патриарх Неофит, но и с президента Росен Плевнелиев и с премиера Бойко Борисов. Все пак държавният секретар на Ватикана притежава политическо влияние и контакти, с които може да се мерят малко световни политици и управници.

Паролин е роден на 17 януари 1955 г. в село Скиавоне, областта Венето, Североизточна Италия. Майка му е учителка, а баща му, който има железарски магазин, загива при злополука, когато Пиетро е на 10 години. Четири години по-късно през 1969 г. той постъпва в семинария, а след завършването й е ръкоположен за свещеник през април 1980 г. След две години служение е изпратен в Папския грегориански институт в Рим, където учи каноническо право.

През 1983 г. постъпва в Папската духовна академия, натоварена със задачата да подготвя дипломатическия персонал на Светия престол. Пиетро Паролин става част от дипломатическата служба на Ватикана на 1 юли 1986 г. Последователно работи в Нигерия и Мексико, преди да влезе в първи отдел на Държавния секретариат, натоварен с международни връзки, където му поверяват отношенията на Светия престол с Испания, Андора, Италия и Сан Марино. През 2002 става помощник-секретар по всички външни въпроси. Така Пиетро Паролин става фигура номер три във ватиканската дипломация и работи по деликатните въпроси като например връзките на Светия престол със страни като Израел, Виетнам и Китай.

През 2009 г. е назначен за апостолически папски нунций във Венецуела. Някои смятат, че това отдалечаване и понижение е плод на вътрешни интриги във ватиканските коридори. Но именно в Каракас Паролин е ръкоположен за епископ на 12 септември 2010 г. Точно тогава се създава напрежение между Римокатолическата църква във Венецуела и управляващия страната ляворадикален лидер Уго Чавес. Пароли успява да тушира страстите и това е първата му успешна мисия като дипломат.

На често задавания му въпрос как успява на всички снимки да е винаги усмихнат, благият кардинал отговаря: "Ако оставим настрана характера, което прави нещата по-лесни, чувствам, че животът ми е в ръцете на Господ. Той ме обича, никога не отнема една радост, освен ако не - за да подготви друга, още по-голяма."

За близо трите години като държавен секретар Паролин се посвети на най-болните въпроси на нашето време - кризата в Близкия изток, преследванията на християните там и проблема с бежанците. Дясната ръка на папата призовава за спиране на насилието към първите и за толерантност към вторите. Това обаче не му пречи да бъде и безкомпромисен, когато става дума за фундаменталните принципи на църквата. Кардинал Паролин реагира категорично, когато референдум в Ирландия разреши гей браковете. "Бях дълбоко натъжен от резултата. Мисля, че не може просто да се говори за поражение за християнските принципи, но на поражение за човечеството."

Мнозина наблюдатели смятат, че италианецът е фаворитът на папа Франциск като евентуален негово наследник. Любителите на езотеричните теории дори съзряха в името му Пиетро, т.е Петър, предсказание, че той ще бъде едва ли не последният папа, както гласят предсказанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай