US командоси на лов за ислямисти в Африка

US командоси на лов за ислямисти в Африка | StandartNews.com

Американски спецчасти проведоха две успешни операции в Африка срещу високопоставени ислямски екстремисти, същи Би Би Си.

В Либия е заловен лидер на "Ал Кайда", обвинен за бомбените атентати в американските посолства в Кения и Танзания през 1998 г. Абу Анас ал-Либи бил хванат в столицата Триполи, докато паркирал колата пред жилището си. Той бил обграден от три автомобила. Един от прозорците на колата му бил счупен, пехотинците иззели оръжието му, преди да го използва и, преди да избяга, разказал брат му Набих, цитиран от АП. Съпругата на Либи също видяла атаката и описала нападателите като "командоси" от чужбина.

Операцията била проведена с позволението на либийското правителство, заяви американски източник за Си Ен Ен. Според "Ал Арабия" обаче либийците нищо не знаели за тази операция и поискали от САЩ обяснения. Министърът на външните работи на африканската страна дори нарече действията на американците "похищение".

При атаките в Кения и Танзания през 1998 г. загинаха над 220 души. Твърди се, че именно 49-годишният Либи подготвил атаките. Истинското му име е Назих Абдул-Хамед ал-Рукай, а ФБР даваше награда от 5 млн. долара за главата му.

В Сомалия пък американските спецчасти вероятно са убили лидер на ислямистката групировка "Ал Шабаб". Тя е свързана с "Ал Кайда" и пое отговорността за вземането на заложници в търговския мол в Найроби през септември. Тогава загинаха 67 души.

"Ню Йорк таймс" съобщава, че операцията се провела във вила в курортния град Барааве, където били подготвяни наемниците на групировката. Американските морски пехотинци отстъпили след неколкочасова престрелка и не са могли да се убедят в смъртта на лидера на "Ал Шабаб". Представител на групировката заяви обаче, че е загинал един от техните бойци.

Държавният секретар Джон Кери обеща, че САЩ ще проведат още мащабни антитерористични операции по целия свят. "Тази в Африка бе само началото. Терористите може да бягат, но няма къде да се скрият", каза Кери, цитиран от "Ал Арабия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай